Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Internationella framgångar för Stuvsta P04
2019-04-30 11:50
Vi var i Italien för att delta i Ravenna European Cup 25-28 april.
Vi lyckades komma 2:a i vår grupp, efter mycket fint spel av våra
killar.

Denna cup har varit ett mål som vi haft i laget under vinterträningen.
Vi åkte ner med ett gäng på 19 killar som legat i hårt med träningen
i vinter. Vår träning denna vinter har fokuserat på att vi ska ha en
formtopp för denna cup.

Detta har vi åstadkommit genom att vi körde hårt med fysträningen i
februari och i mars. I april har vi fokuserat på att komma upp i matchtempo.

Våra resultat i träningsmatcherna innan Sanktan och i de första matcherna
i Sanktan var mycket positiva, vi har fått igång ett mycket fint
passningsspel och även förbättrat oss avsevärt i förmågan att göra mål.
I dessa förberedande matcher har vi dock inte varit så starka i försvaret
som vi är vana vid.

Vi åkte ner till Italien på onsdagen. Vår första match var på torsdagen
klockan 15.00. Vi hade lite tid för att förbereda oss där vi körde ett
träningspass på 1 timme för att vänja oss vid att spela på gräs. Det är
ganska annorlunda att spela på gräs i jämförelse med konstgräs. Killarna
längtade tillbaka till konstgräset när de kom hem eftersom alla planer vi
spelade på var lite tuviga utan att för den skull vara dåliga gräsplaner.

Vår första match visade sig vara mot ett stadslag från Ravenna. Det var ett
lag med spelare från många olika klubbar i Ravennaområdet som satts ihop för
att delta i denna cup. Ravenna är en stad i Italien som är ungefär lika stor
som Örebro.

Detta var fjärde gången Stuvsta var där med ett lag. Stuvsta P01 var där
2016, Stuvsta P03 Svart var där både 2017 och 2018. En av oss tränare var med
2016 och en var med 2017 och vår analys var att motståndet i cupen var tuffare
än den varit tidigare år.

Vi inledde matchen mot Ravennas stadslag mycket starkt och skapade redan de
första 5 minuterna ett antal chanser. Vi skapade dessa med hög press och snabba omställningar. En av dessa chanser resulterade i vårt första
internationella mål redan efter några minuters spel av Fredrik.

Efter 10-15 minuter började motståndarna äta sig in i matchen. De skapade en del farligheter. Motståndarna hade en väldigt duktig forward som vi hade lite svårt att hålla reda på. Han gjorde ett mycket snyggt nickmål på en hörna i första halvlek där han också använde lite seniormetoder genom att först ge sin markering en kraftig knuff i bröstet för att sedan springa och möta nicken och skarva in den i bortre hörnet. Ett mycket snyggt mål som även Ronaldo varit nöjd med.

Så 1-1 i paus, Oskar, en av våra mittbackar, fick i uppdrag att hålla ordning på denna spelare i andra halvlek. Han genomförde detta på ett utmärkt sätt så att deras forward kom bort nästan helt i andra halvlek, ett inlägg var allt han åstadkom i andra halvlek.

Genom ett mycket starkt försvarsspel och ett mycket säkert målvaktsspel av Alfred så höll vi ställningarna resten av matchen. Vår första internationella poäng är ett faktum efter att ha mött mycket bra motstånd.

Vi minns också Mattias som tog en för laget och även satte in några stentuffa justa tacklingar som nog italienarna kommer minnas länge. Vi minns också Viktors andra halvlek där han spelade på en ny nivå och stoppade allt som kom i hans väg. Alla 18 spelarna fick chansen att spela en ordentlig del av matchen (en av våra spelare följde med trots att han var skadad och kunde inte spela), så vi visade en mycket bra bredd i truppen att alla i laget kunde vara delaktiga i denna första internationella poäng.

I vår andra match så var det dags för morgonmatch. Vi väckte killarna klockan sex och tog en promenad genom Lidio de Savio där vi bodde. Motståndarna i denna match var ett ryskt lag från Kaliningrad. Kaliningrad tillhör en region av Ryssland som ligger söder om Litauen.

Denna region har ingen gräns mot Ryssland, men är en del av Ryssland. Kaliningrad är en stad med 450.000 invånare (en stad av Malmös storlek).

Detta ryska lag var lite mer fysiska än de italienska lagen vi hade i gruppen, men var inte lika duktiga med bollen. I vår analys av första matchen så konstaterade vi att Oskar och Calles fart var tillräcklig för att hantera backlinjen. Så vi flyttade fram Ludde som forward för att åstadkomma ett hot mot Kaliningrads backlinje. Det lyckades bra, Ludde hade ett antal tillfällen när han tog sig igenom. Tyvärr var det inget av dessa tillfällen när allt stämde, så inga mål resulterade.

Matchens avgörande mål gjordes redan i 3:e minuten där vi gjorde ett misstag i backlinjen och släppte in en av deras forward fri i straffområdet. Kaliningrad hade ytterligare någon möjlighet där vi lyckades stå ivägen för alla deras försök.

I det stora hela taget var det två lag som tog ut varandra. Så trots förlusten
med 1-0 var vi mycket nöjda med vår prestation.

I sista gruppspelsmatchen ställdes vi mot Fasano, ett italienskt lag från en region av Italien med 40.000 invånare (ungefär lika många invånare som Huddinge IF har i sitt upptagningsområde).

Precis som i första matchen hade vi ett övertag de första 10-15 minuterna och skapade några bra chanser. Resten av matchen dominerade Fasano spelet, men chansmässigt hade vi fortfarande övertaget. Dock lyckades inte något av lagen spräcka nollan på länge. Det såg dock mycket farligt ut 5-10 minuter från slutet. Vi kunde dock stabilisera upp det hela och i 22:a minuten (vi spelade
i 2x20 minuter, men byten skulle rapporteras till domaren och utbytta spelare fick inte komma tillbaka, så domaren hade lagt till några minuter) så fick vi ett omställningsläge där Fredrik förde bollen och hittade en bra djupledsboll till Ludde som helt ren med målvakten kunde rulla bollen i öppet mål.

Innan vi ens satt igång spelet igen så blåste domaren av matchen. Så 1-0 och seger i matchens sista spark. Vår första internationella seger var ett faktum. Med 4 poäng och 2-2 i målskillnad innebar detta en 2:a plats i gruppen och 15 plats av 28 i cupen. En fantastiskt fin prestation av alla i laget som arbetade hårt för denna placering.

Motståndarna blev då i slutspelet det lag som placerade sig på 18:e plats i klassificieringen av alla 7 grupper. Lustigt nog var detta lag återigen Fasano.

Så en ny match mot Fasano på lördag förmiddag. Nu var det dock utslagsmatch och molnen på himlen hade skingrats och temperaturen steg till en bit över 25 grader och stekande sol. Så inte perfekta förhållanden för ett svenskt lag i April månad. Många av spelarna var ordentligt nervösa när vi nu skulle spela slutspel efter 6 månaders förberedelser. Vi lyckades dock få med alla spelarna i en ordentlig uppvärmning och efter lite snack innan matchen så var alla beredda att
återigen ta sig an Fasano.

Vi inledde matchen mycket starkt med hög press och stressade motståndarna till enkla misstag. Vi hade två riktigt vassa chanser under de första 5 minuterna som var värda minst ett mål. Dock hade vi inte riktigt kylan i de avgörande lägena. Efter ca. 10 minuter tog Fasano återigen över en del av spelet. Vi hade dock inga bekymmer att stoppa dem och vi kom i några vassa omställningar. Inget speciellt hände i resten av första halvlek annat än att vi fick byta ut Kim efter en hård boll rakt i ansiktet som gjorde honom lite groggy.

Det fortsatte ungefär likadant i början av andra halvlek. Dock hände det nu lite saker. Först hade vi oturen att få bollen på en arm i en rensning i straffområdet. Domaren kunde inte missa denna och straff för Fasano var ett faktum. Alfred behövde inte rädda straffen då den gick utanför, men även om straffen suttit intill stolpen så var Alfred redan där och hade räddat även om straffen träffat målet.

Lite senare sköt motståndarna ett hårt skott från 6-7 meter utanför straffområdet. Bollen studsade precis där Alfred slängde sig och lyckades med mycket liten marginal slank bollen in.

Det var fortfarande 10-15 minuter kvar av matchen och vi gick snabbt över till 3-4-3 från att ha spelat 4-4-2. Vi litade starkt på Calle som ensam mittback då han visat sig helt omöjlig att ta sig förbi för alla lagen i cupen.

Denna taktik lyckades till viss del då vi fick över spelet till Fasanos planhalva. Det var dock mycket svårt att få fast bollen där då ett kort passningsspel var mycket svårt på det tuviga gräset och italienarna var inte så lätta att ta sig förbi i man-mot-man situationer.

Dock ska sägas att vi började vinna mer och mer närkamper, vi började också vänja oss vid snedsstudsarna på gräset och därigenom lyckades vi skapa ett antal fasta situationer på Fasanos planhalva. Fabian lyckades med att tvinga Fasano till en frispark i ett farligt läge.

Denna frispark tvingade deras målvakt att sträcka ut sig i sin fulla längd och lämna en retur. Målvakten kunde dock styra returen ut åt sidan, så trots att vi var först på returen så kunde vi inte göra mål på den.

Så i det stora hela taget en mycket väl genomförd match där det var ca. 3-3 i vassa chanser, så två jämna lag fick varsin 1-0 seger mot varandra.

Fasano gick sedan vidare och spelade mot ett akademilag från Brindisi som slutade 2:a i klassificieringen av lagen med 12-0 i målskillnad. De förlorade där med 1-0. Så uppenbarligen var vi tillräckligt duktiga för att spela även jämnt med även de vassaste lagen i cupen.

Om vi analyserar cupen så blir det en framgång i alla dimensioner. Vi hade framgång på planen med både vinster och oavgjorda resultat och en kämpaglöd i varje minut av varje match. Många spelare överträffade sig själva. Vi släpper in ett klassmål, ett skott som är mycket svårtaget, vi gör ett misstag som leder till mål. Ett mycket gott resultat efter nästan 3 timmar med intensiva matcher mot
internationellt motstånd. Vi släpper inte in något mål på djupledsbollar, jag kan inte ens minnas några farliga chanser från djupledsbollar och detta var speciellt Fasanos specialitet i andra matcher och även Ravennas stadslag.

Själva gjorde vi 2 mål, båda på frilägessituationer och vi skapade ganska många sådana situationer. Vi skapade i snitt 3-4 sådana farligheter per match. Vi behöver bli ännu lite bättre att utnyttja dessa, men vi har ändå gått framåt på detta område sedan förra året.

Vid sidan av planen skötte sig killarna föredömligt och visade upp goda
egenskaper i sitt uppförande på resande fot där flygärdinnorna berömde laget för gott uppförande och killarna hade också roligt som grupp och jag såg inga sura miner på hela resan.

När vi hade åkt ur cupen fick killarna chansen att visa sina kvaliteter i beachvolleyboll. Vi hade perfekt väder under lördagen för att njuta av lite semester med bad, beachvolleyboll och inte minst pröva den italienska glassen :)

Vi hann också med lite turistande i Ravennas version av Gamla Stan. Bl.a. fanns där en kyrka byggd kring år 450. Så resan blev en lyckad blandning av sport, semester och kultur.

Nu laddar vi om för fortsatt spel i Sanktan och deltagande i Gothia Cup. Halva gänget från Italien följer med och ytterligare 5 spelare som inte kunde följa med till Italien. Så bredden i vår trupp är mycket god.

Vi fortsätter nu arbeta med det individuella spelet, vi har redan fått igång ett mycket starkt spel inom laget, vi behöver nu förbättra oss i spelet man-mot-man, avslut på mål, passningar i sista tredjedelen och allmänt bli bättre med bollen. Vi kommer naturligtvis fortsätta utveckla vårt passningsspel som vi redan nu har kommit en bra bit med.

Slår man ihop försäsongens fina anfallsspel med det förstklassiga försvarsspelet i Italien och det fina omställningsspelet så ser det mycket lovande ut för den fortsatta säsongen i år och för att uppnå vårt långsiktiga mål om en bra placering P16 Kval-serien 2020.

Nyhetsarkiv
Första vinsten i år2020-05-09 00:37
A-slutspel i Gothia Cup2019-07-17 20:32
Gothia cup2019-07-15 17:15
Lite om vinterträningen2019-02-11 09:23
Semifinal i Dalecarlia2018-06-30 19:46
Dubbelvinst i helgen2018-06-06 23:44
 
Sponsorer