Reportage från Jicken cup på Åland
2020-02-11 21:09
Stuvsta vs BP

Stuvsta P04 reste till Eckerö helgen de 1-2 Feb för att deltaga i Jicken Cup.

Det var 4 lag med i cupen, Spånga som spelade i kvalserien i Stockholm förra året, BP U23 som spelade i Div 1 förra säsongen och Jormala som var ett blandat lag med spelare från Jormala och IFK Mariehamn (Jormala är också ett åländskt lag).

Vår första match var emot Spånga. Vi inledde på ett bra sätt, vi arbetade på att få igång ett bra passningsspel med vår 4-3-3 uppställning. Vi började komma in i matchen ordentligt efter ett tag och skapade chanser som ledde till att vi tog

ledningen med 1-0. Vi fortsatte med en offensiv uppställning vilket sett i backspegeln var lite överoptimistiskt. Det ledde till att vår vänsterback hamnade i en svår situation med 2 spelare att hålla reda på. Spånga utnyttjade denna

försvarssvaghet på ett lysande sätt och gjorde ett mycket snyggt 1-1 mål.

Sedan fick Spånga en frispark som slogs in som ett inlägg men genom en del missar i kommunikationen så studsade den in i mål. Sista kvarten skapade vi många chanser, Spånga försvarade sig mycket aggressivt. Dock hade vi en del ypperliga chanser som borde ha resulterat, så att vi kommer poänglösa från matchen är både vårt eget fel och också en domare som inte tog tag i matchen som fick bli lite väl fysisk i slutet.

I nästa match mot BP så lyckas vi också ta ledningen med 1-0. Sedan ställer vi om lite mer cyniskt till försvar och kontringsspel och detta skapar en straff för oss. Denna missar vi dock. Så småningom i andra halvlek lyckas vi skapa 2-0. Dock inte långt efteråt så får vi en straff emot oss och det blir 2-1. Detta står sig hela matchen igenom trots en rad mycket farliga chanser från oss

och en riktig nervpärs i matchens sista anfall där BP får ett mål bortdömt för offside.

Det kändes som att sett till chanserna att vi borde ha vunnit med 5-0. Men vi visar återigen en oförmåga att förvalta den sista delen av anfallen då bollen ska förpassas in i mål. Dock glädjer vi oss åt en seger och en mycket rolig match mot ett välspelande BP som hade svårt med våra snabba omställningar. Vi hade också ett mål som blev bortdömt för offside som nog godkänts med

VAR, det var ett riktigt klassmål och en annan chans vi skapade var också efter ett ypperligt genomfört anfall. Det visade sig dock att det var svårare att slå bollen i öppet mål än att slå en 45-meters passning på foten :)

Detta gjorde att vi behövde seger för att vara säkra på avancemang till final då Jormala besegrade Spånga. Det visade sig senare att oavgjort hade också räckt.

Vi hade många spelare som var trötta och småskadade inför matchen mot Jormala. Det gjorde att vi ställde upp med ett lite mindre fysiskt lag från start. Detta visade sig inte riktigt hålla, det blev nästan spel mot ett mål. Dock så kunde vi freda målet utom för ett långskott som var välriktat men inte så hårt. Efter denna inledande kvart så bytte vi upp oss till ett mer fysiskt starkt lag.

Vi satte in välriktade höga presslägen som Jormala hade svårt att ta sig igenom. Detta ledde till att vi skapade chans efter chans. Men tyvärr så visade vi återigen vår oförmåga att sätta bollen in i målet. Mot slutet började båda lagen gå på knäna och sista kvarten var det endast en avbytare tillgänglig av ursprungliga 8 avbytare. Vi fortsatta skapa chanser ända in i slutet, men till slut fick istället Jormala en kontring i sista minuten när vi lyft hela laget och de kunde sätta spiken i kistan med 2-0.

Vi var ett mål i matchen mot Spånga eller Jormala från finalspel. Vi var i alla matcher det lag som skapade flest målchanser. Men vi var också helt överlägsna i att missa våra chanser och lät också motståndarna ibland få lite väl billiga mål.

Detta fortsatte i sista matchen om 3:e platsen mot BP där vi var helt överlägsna i chanser, men matchen slutade ändå 3-3 och sedan förlorade vi på straffar.

Så marginalerna var små och vi kunde lika gärna ha vunnit cupen som nu kommit på sistaplatsen. Det var jämna lag och en rolig cup. Vi visade att vi var det bästa laget i att skapa chanser, men vi visade också att vi behöver arbeta hårt på avslut och försvar runt straffområdet. Vi behöver nog också lite mer vinnarinstinkt.

Om vi kan skaffa oss denna så finns det gott hopp om att vi ska kunna kriga om en topplats i Div 1 i Sanktan denna sommar. Men om vi inte får ordning på våra avslut så blir det svårt att ta en topplats.

Vi fick många goda erfarenheter om hur vi ville spela där vi utgick från 4-3-3, men hade möjligheter att snabbt ställa om för mer försvar och mer anfall.

Första vinsten i år2020-05-09 00:37
A-slutspel i Gothia Cup2019-07-17 20:32