SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Varför begär Stuvsta IF utdrag från belastningsregistret?

Stuvsta IF har beslutat att från och med 2019 att förstärka det förebyggande arbetet kring en trygg idrottsmiljö genom att införa ett krav på att alla ledare i vår förening uppvisar ett utdrag ur Polisens belastningsregister. Vi begär utdrag för att vi som förening (våra fotbollsspelare, föräldrar, kommunen, sponsorer och andra intressenter) ska känna oss trygga och ha fortsatt stort förtroende för våra ledare och för vår verksamhet.

Sedan 1 januari 2020 är det dessutom ett krav från Riksidrottsförbundet att begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn.  Stuvsta IF som förening är ansvarig för att kontrollen genomförs.  Du som individ är ansvarig att begära från Polisen utdraget.


Att vara ledare i Stuvsta IF är ett förtroendeuppdrag.  Vi är över 300 personer som på olika sätt, och i de allra flesta fall helt ideellt, bidrar till den meningsfulla och aktive fritid i Stuvsta IF:s verksamhet som vi tillsammans ska vara väldigt stolta över.


Alla ledare, styrelseledamöter och anställda i Stuvsta IF som har fyllt minst 15 år ska själva gå in på Polisens hemsida och begära ett registerutdrag för arbete och kontakt med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg. Utdraget visar domar (inte misstankar) och enbart vissa brott som är relevanta för arbete med barn och unga. Du får sedan tillbaka ditt utdrag till din hemadress eller email-adress.

 

Kort om belastningsregistret

I november 2013 beslutade riksdagen att idrottsledare för barn och ungdomar får rätt att begära ett begränsat utdrag ur Polisens Belastningsregister, på samma sätt som för personal i skola och barnomsorg. Lagen som trädde i kraft 18 december 2013 är en del i genomförandet av EU:s direktiv om bekämpande av sexuella övergrepp mot barn, sexuell exploatering av barn och barnpornografi.

Lagen innebär att föreningar har rätt att be de som har direkt och regelbunden kontakt med barn och ungdomar att visa upp ett begränsat utdrag ur belastningsregistret. Utdraget visar bland annat olika typer av sexualbrott och våldsbrott, men inte exempelvis stölder eller trafikbrott.

 

Hur gör man?

Det är obligatorisk att visa upp utdrag för att få vara ledare i Stuvsta IF.

 • Begär ett utdrag från polisen på följande länk:

https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/barn-annan-verksamhet/

 • Där väljer ni ”Till e-tjänst för registerutdrag”. Om ni inte kan identifiera er digitalt (t ex bankID, Freja eID) så måste ni använda en ”Blanketter – barn i annan verksamhet”.
 • Där väljer ni registerutdrag för ”Arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg” samt fyller i övriga uppgifter
 • Du kan välja att få utdraget via digital brevlåda (om du har en digital brevlåda såsom Kivra) eller via post.
 • Om du har en digital brevlåda och utdraget är tomt (dvs ingenting finns i belastningsregistret) kommer utdraget till dig digitalt. När utdraget har kommit till din digitala brevlåda:
  • Visa upp utdraget på kansli på din mobiltelefon, datorn, surfplatta eller
  • Skicka e-post till kansliet (belastningsregister@stuvstaif.se) med PDF kopian av utdraget.
  • Stuvsta IF kontrollera äktheten av det digitala utdraget via polisens kontrolltjänst.  Efter mottagningen är registrerat raderas PDF dokumentet.
 • Om du får utdraget skickat i pappersformat till din folkbokföringsadress:
  • Visa upp utdraget på kansliet eller
  • Lämna utdraget i föreningens postlåda uppe i caféet på Stuvsta IP eller
  • Skicka utdraget med posten till kansliet. Var god och informera om du vill ha tillbaka utdraget. Om inget annat anges förstörs utdraget. 

Utdraget är giltigt 1 år och det är OK att öppna kuvertet.

 • Om utdraget är tomt är du klar och Stuvsta IF tackar dig för hjälpen!
 • Om utdraget visar att ledaren dömts för något brott innebär det att Stuvsta IF måste ta ställning till ledarens position. Besked meddelas skyndsamt till den berörda ledare.
 • Behandling av informationen: All hantering sker med sekretess. Stuvsta IF har endast en lista som innehåller ledarens namn och en markering som visar om utdraget är inlämnat. Föreningen behåller inte utdraget.  Inlämnade utdrag som inte tas tillbaka av ledaren förstörs.

 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Sponsorer
Följ oss på sociala medier