Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Välkommen till Stuvsta IF dam
Stuvsta damlag 2019

Laget spelar 2020 i Div 1 Södra Svealand.

Vintern 2019-2020 spelar laget i futsalserien Div. 2


Huvudtränare: Mats Oskarsson

Lagledare: Bertil Wiklund 

Ass tränare/mv tränare: Johan Odelberg

Ass tränare/mv tränare: Anton Möller

Material: Rolf Knutsson


Skribent/Krönikör: Bengt Ericson


Futsal:

Tränare: Johan Gustavsson och Anton Möller


Frågor: Kontakta Bertil Wiklund, på 076-8033606

Första träningsmatchen avklarad!
2020-02-23 12:58

Under lördagseftermiddagen var vi i Djursholm för säsongens första träningsmatch. Resultatmässigt vann vi med 4-2 och kanske skulle man kunna säga att vi bjöds på medioker fotbollsunderhållning. Men en sådan beskrivning är alldeles för enkel. Det här var en match där bägge lagen fick med sig en hel del positiva saker inför vad som komma skall.

 

Vi kanske skall börja med de vädermässiga förutsättningarna. Termometern visade på sju plusgrader vilket i februari är närmast sensationellt. Men det kändes som att termometern ljög. Det berodde på att det blåste väldigt kraftigt. Enligt SMHI var det uppemot 17 m/s i byarna. Dessutom regnade det småspik under stora delar av matchen.

 

När matchen kommer igång så ser man direkt att det här är tidig försäsong. Felpassningar dominerar matchbilden. Avstånden mellan lagdelar stämmer inte. Ibland blir spelet för stillastående. Ringrost muttrar Oskar. Själv tänkte jag på Bambi och den hala isen.

 

Men det här var väl precis vad man kunde förvänta sig. Varför skulle vi annars ha träningsmatcher? Det tar lite tid att få in precisionen. Så den första halvtimmen kan vi mest le åt.

 

Händelsemässigt under den första halvtimmen noterar vi Djursholm för ett par avslut som Carro ganska enkelt tar hand om. Vi skrapar ihop tre hörnor men det är inte lätt med hörnor i den hårda vinden. Framförallt på den tredje hörnan når bollen inte ens in mot mål. Den flyger snarare ut ur straffområdet. Vi noterar också tre avslut men inte av någon högre kaliber.

 

Det är efter en halvtimme som vi får matchens första skarpa målchans. Vi får en omställning där en av våra spelare (jo, jag behöver plugga namn) kommer fri mot målvakten. Målvakten möter bra i höjd med straffområdeslinjen och får undan bollen. Men Hanna har hunnit fylla på och får chansen att lyfta bollen mot tom kasse. Men bollen smiter utanför med någon decimeter.

 

Målchansen blir ändå en injektion till våra tjejer som sista kvarten av första halvleken dominerar matchen. Nu är spelet bättre organiserat och felpassningarna minskar markant. Och ledningsmålet kommer också efter 36 minuter.

 

Lite oväntat blir det faktiskt en hörna som leder till säsongens första mål. Hanna drar på en hörna från höger och den här gången stjäl inte vinden bollen. Felicia håller sig framme och kan trycka in säsongens första mål.

 

Det var väldigt skönt att tillbringa halvtidsvilan inne i värmen. Men vi som satt på bänken hade nog behövt en timmes paus för att tina upp ordentligt…

 

Första fem minuterna efter paus såg ut som slutet på den första halvleken men sedan kom en rejäl svängning i matchen. I minut 50 får Djursholm iväg ett skapligt skott mot Carro. Det blir deras signal att till ta sig framåt.

 

Kvitteringen kommer två minuter senare. Men vi funderar fortfarande på hur i hela friden två motståndare kan få stå omarkerade djupt inne i straffområdet. Då är det förstås inga problem att sätta kvitteringen.

 

Med våra lätt grönfärgade glasögon måste vi klassa detta som en måltavla modell större. När Djursholms lednings mål kommer i den 58:e minuten är förutsättningarna lite annorlunda. Det börjar med en spel omställning som är matchens snyggaste. Avslutet är klockrent och hemmalaget har tagit ledningen. Men bristande rörlighet i Stuvstas försvar väcker frågetecken.

 

Försvarsspelet var ju lite av lagets signatur förra säsongen. Vi släppte in 14 mål på 16 matcher. Så två baklängesmål på åtta minuter tillhör inte vanligheterna. Man kan nog ana vad som står på schemat under kommande träningar.

 

Sista halvtimmen blir dock spelövertaget från Stuvsta större och större. Det handlar förstås om fysik. Och där verkar tjejerna i grönt vara på rätt väg. Men allt annat skulle förvåna med Oskar som tränare. När han tränade Älvsjö upplevde jag några av hans fysträningar i det stora garage som finns där. Ingen upplevelse man direkt njuter av varken som spelare eller ledare. Men oj vad det betalar sig när serien kommer igång.

 

Bättre ork betalade sig den här gången också. Det blir Julia Egelryd som i minut 65 svarar för kvitteringen. Från en position till vänster utanför straffområdet drar hon på ett skott som sitter snyggt i den högra burgaveln. Det såg riktigt snyggt ut men i ärlighetens namn kanske vinden bidrog en aning.

 

Med elva minuter kvar blir det Julia som också ger oss ledningen. Men den här gången är det en försvarare i Djursholm som lägger bollen i gapet på Julia. Då gör hon inget misstag. En fotbollsmatch varar i 90 minuter och Tilde hade koll på klockan när hon fastställer slutresultatet till 4-2.

 

Så är då säsongen igång på allvar. Vi vet förstås att inga poäng delas ut i träningsmatcher. Men det är förstås alltid skönt att få börja med en seger. Och bilden av vad som laget skall slipa på blev tydlig.

 

Vi tackar förstås Djursholm och domaren för ett fint träningspass. Våra motståndare har just nu en lite tunn trupp. Men det finns mycket fotbollskunnande bland dessa tjejer. Ryktet om lagets nära förestående begravning är en stor överdrift!

 

Nu är 8 ½ år sedan jag senast besökte ett omklädningsrum inför en match. Vad som slog mig var många frågor från spelarna. Det visade både på ambition och att man kan sin fotbollsteori. Dialogen mellan spelare och tränare var väldigt fin. Det bådar gott inför den säsong som väntar. Kommande söndag spelar vi nästa match. Då väntar IFK Västerås borta.

 

SM-slutspelet i futsal rullar vidare. Förra veckan slog GAIS ut Järla efter straffar. Denna vecka fick Djurgården ta emot säsongens första förlust när man föll borta mot samma lag med 5-3. Retur nästa helg för Stegius & Co.

 

Det kan bli en ren Göteborgsuppgörelse i finalen. IFK Göteborg slog nämligen Åkullsjön med 3-1. Även där väntar förstås retur nästa helg.


/Bengt

Vinst mot IK Hephata - Serieseger med noll tappade poäng
2020-02-16 22:25
Futsal Damer div 2
Stuvsta IF-IK Hephata 4-1 (2-1)
1-0 Ida Krogh
1-1
2-1 Clara Lindqvist
---
3-1 Linnea Kröckel
4-1 Stella Näslund

Något annorlunda förutsättningar inför sista omgången i futsalserien. Damtruppen var på annan cup så våra duktiga damjuniorer håller i matchen tillsammans med några damspelare som var på plats. DJ hade varit på träningsläger hela helgen och kom hem bara några timmar innan avspark, duktigt slutkörda efter en lång fotbollshelg. Skulle vi klara av att hålla vår svit med enbart 3 poängare i samtliga seriematcher eller skulle vi falla på målsnöret i säsongens sista match?

Vi tar tag i spelet från första minut och håller bollen inom laget på ett mycket stabilt sätt. Backlinjen har inga som helst problem att rulla runt bollen länge och leta öppningar hos fint löpande forwards. Vi spelar säkert men våra motståndare har farliga kontringar så matchen står och väger. Vi petar in 1-0 i första. Våra motståndare kvitterar men vi kontrar snabbt med 2-1 vilket blir resultatet i halvtidsvila. I slutet av första halvlek börjar vi få upp riktigt stort bollinnehav och med bra löpningar och platsbyten känns matchen säkrare och säkrare.

I andra halvlek kroknar våra motståndare något och vi utnyttjar det mycket effektivt. Vi har helt plötsligt ett överlägset bollinnehav och utnyttjar snabba spelvändningar, raka fina djupledsbollar och skapar mängder med numerära överlägen. Motståndarnas målvakt är mycket duktig och får jobba hårt men lyckas inte stå emot så vi gör både 3-1 och 4-1 som riktiga delikatessmål. Vi borde kanske gjort ytterligare några mål men det spelar ju ingen roll idag eftersom seriesegern i futsal är säkrad och vi har gått igenom serien utan att tappa en enda poäng!! Fantastiskt bra jobbat alla duktiga spelare!

Vi vill tacka våra motståndare, domare för en trevlig match och vi vill tacka vår fantastiska publik för att ni följt oss denna säsong. Stort tack!!!
/Johan
Sunnanå tar plats i Elitettan
2020-02-15 14:05

Så blev det under veckan klart att Limhamn Bunkeflo drar sig ur elitettan av ekonomiska skäl. Nu är det också klart att Sunnanå tar den vakanta platsen. Sunnanå föll ju i kvalet mot Bollstanäs men nu tar man alltså ändå klivet upp.

 

Det blir alltid snack om lag gör rätt eller fel när man tar vakanta platser. Men i detta fall är ju Sunnanå seriesegrare. Föreningen har faktiskt haft ganska gott om tid på sig att förbereda beslutet eftersom det länge har funnits uppgifter om ytterligare vakanser i elitettan. Så detta känns som ett ganska väntat beslut.

 

Det kanske märkligaste med uppflyttningen är att Skellefteå nu får två lag i elitettan. Moröns BK finns där ju sedan tidigare. Skellefteå är ingen stor stad men nu blir det härliga derbyn som väntar.

 

Såpan kring Kungsbacka DFF fortsätter. Förra helgen lyckades man välja en tillfällig styrelse bestående av två personer. Och under veckan har man kontrakterat två spelare. Den ena för övrigt uppflyttad från föreningens F 17 lag.

 

Vi brukar tycka det är tråkigt när lag läggs ner och tvingas dra sig ur serier. Men i det här fallet finns det ju inget lag att tycka synd om. Några få personer skall på mindre än två månader skapa ett lag för elitettan. Det här känns förstås som ”mission impossible”. Vad som är värre är att deras märkliga agerande skadar svensk damfotboll.

 

Damallsvenskan har äntligen fått en hemvist i streamingvärlden. Det blev lite överraskande Aftonbladet som köpte rättigheterna och kommer att sända alla matcher. Damfotbollen förtjänar förstås mer uppmärksamhet och det får den nu. Det är förstås riktigt bra.

 

Men visst finns det frågetecken. Dels av rent teknisk natur. Fixar man nu en app till typ apple tv? Personligen tycker jag det är bökigt att streama från telefonen. Men framförallt vad kommer det att kosta? Ännu en kostnad för oss fotbollsnördar. Som dessutom kommer att få slanta upp 300 spänn i månaden för att följa herrallsvenskan.

 

Visste ni förresten att Svff även sålt rättigheterna för damernas division 1? Jo, det är faktiskt sant men knappast till någon större glädje för oss i Stockholm. I ett paket med herrarnas division 2 och 3 har våra serier sålts. Köpare är ett antal lokaltidningar som kommer att sända minst 200 matcher från dessa serier. Men bara till sina prenumeranter. Vi kanske kan hoppas på några 90 sekunders klipp på förbundets hemsida.

 

Slutspelet i futsal rullade igång förra helgen och det blir returmöten kommande helg. Trots dessa returmöten vågar vi påstå att Djurgården är klara för semifinal. Man slog nämligen Östgöta laget Ektorp med 11-0. Madeleine Stegius svarade för fyra av målen. Undra om inte blåränderna har en SM-titel i sikte?

 

I övrigt var det betydligt jämnare kvartsfinaler. Järla tog emot Gais i en drabbning som slutade 5-5. Oavgjort blev det också i norrlandsuppgörelsen mellan Hörnsjö och Åkullsjön. Matchen slutade 3-3. Örebro lyckades borta vinna mot IFK Göteborg. Men även här blev det väldigt jämnt. När slutsignalen gick visade anslagstavlan siffrorna 3-4.

 

Stuvstas tjejer kommer att i helgen åka till Gävle för att spela Valbo cupen. Det är sjumannaspel med vanliga utomhusmål som gäller. Stuvsta ställer upp som regerande mästarinnor. Första matchen för våra tjejer spelas lördag 16.30. På Valbo Ifs hemsida finns länk till resultatrapporteringen.


/Bengt

Fullt blås gav storseger mot Lindhagen
2020-02-09 23:00
Futsal Damer div 2
Stuvsta IF-Lindhagen FF 7-1 (2-0)

 8°|  1-0 Sanna (Sandra)
13°| 2-0 Hanna (Ebba)
----------
24°| 3-0 Camilla
26°| 4-0 Hanna (Camilla)
32°| 5-0 Hanna
35°| 6-0 Sofia (Carro mv😀)
38°| 7-0 Hanna
43°| 7-1

Näst sista futsalomgången och våra motståndare fick jobba i tuff motvind både inne och utanför hallen där Ciara drog förbi utanför och Stuvstas damer blåste på ordentligt inne i hallen. 

Vilken bra match vi gör! Lite tunna i antalet men vi är bra tränade nu och inte ett spår av trötthet någon gång trots enbart 8 utespelare. Detta var en av våra bättre matcher i säsongens futsalserie med fantastiskt bra rörelse och fint passningsspel. Det var ett tag sen jag såg en så jämn och hög nivå i en hel match. 

Vi startar en smula ringrostigt då det varit tunt med inomhusträningar sista perioden men vi kommer snabbt in i spelet. Vi gör 2 fina mål i första halvlek där vi friställer forwards med den där korta, exakta och vältajmade passningen som öppnar upp allting. 

I andra halvlek spelar vi ruskigt avslappnat och vi får i stort sett alltid med 3 spelare i våra anfall och vi hinner nästan alltid få hem 3 spelare på rätt sida då våra motståndare kontrar. Andra halvlek slutar med att vi petar in ytterligare 5 mål och släpper in ett med någon minut kvar att spela. Våra motståndare är duktiga och vi ser några fantastiska målvaktsräddningar men idag var vi jobbiga att möta.

Vi har hittills vunnit samtliga matcher i futsalserien och inför vår sista, hängande, omgång så leder vi serien med 3 poäng och 25 plusmål. Då serietvåan är färdigspelad så betyder det att vi säkrar seriesegern om vi bara undviker att släppa in mer än 25 mål i sista matchen.
   
Stort tack till spelare, motståndare, domare och vår viktiga publik!
/Johan
Fortsatt kaos i Elitettan
2020-02-07 17:54

Vi skrev förra veckan om att Kungsbacka var i gungning när det gällde spel i elitettan. Kaoset i den föreningen fortsätter men nu handlar det om Limhamn Bunkeflo som är på väg att lägga ner sitt damlag.

 

Enligt flera medier väntas ett formellt beslut i nästa vecka. I detta fall är det ekonomiska problem som ligger bakom det beslut som styrelsen nu förbereder. Från föreningen säger man att man före jul hade en ekonomi i balans. Men att sedan dess har flera sponsorer hoppat av och nu räcker inte pengarna längre.

 

Vad man kan ana är förstås att Malmö FF:s beslut att starta ett damlag i division 4 har ritat om kartan för damfotbollen i Skåne. Hade det blivit ett samarbete mellan Limhamn och MFF hade förstås detta inte hänt. Men det sa medlemmarna i Malmö FF nej till och det är givetvis deras rätt att fatta beslut om. Vad som hade varit bäst för damfotbollen får vi andra fundera över.

 

Kungsbacka då? Ja, där har man fortfarande inga kontrakt med några spelare. Man kan heller inte skriva några kontrakt eftersom man inte har någon styrelse. På söndag skall man välja en ny styrelse. Men om den styrelsen har dom pengar som saknas återstår att se. Tills vidare har man dragit sig ur Svenska cupen. Fortsättning följer…

 

Vad som nu händer vet väl ingen. Men enligt DN öppnar nu en företrädare för damernas elitfotbollsorganisation för att spela elitettan med tolv lag. Från förbundet kan man förstås inte säga något. För formellt har inget av lagen ännu dragit sig ur. Men visst finns det täckning för vår rubrik.

 

Är detta då ett tecken på kris i damfotbollen? Nej, det är nog att gå för långt. Här handlar det nog mest om två allsvenska lag som varit för optimistiska när det gäller framtiden. Nästan samma sak ser vi ibland på herrsidan. Visserligen har väl inget lag som ramlat ur allsvenskan dragit sig ur superettan. Men det finns ju flera lag som direkt ramlat ner i division 1.

 

Och vi minns förstås hur det slutade för damerna i Tyresö FF. Deras sista match var finalen i Champions league. För att undvika ett historiskt WO fick Svff finansiera deltagandet i finalen.

 

För att skriva om något roligare så börjar slutspelet i regionala futsal ligan  i helgen. Från Stockholm finns Djurgården och Järla med i detta slutspel. Nu är ju fotboll och futsal två helt olika grenar. Men det är ingen hemlighet vi i Stuvsta håller tummarna för Djurgården. Där spelar nämligen ett par av våra nyförvärv.

 

För Djurgården blir det en tur till Norrköping där man möter Ektorp i den första kvartsfinalen av två. Laget har inte tappat en enda poäng under seriespelet och noterat målskillnaden 97-23 på 10 matcher. För 28 av dessa mål har Madeleine Stegius svarat. Den andra tjejen som när vi går ut har en grön tröja Katrine Petrous. Hon har så här långt noterats för 13 mål.

 

Som vi skrev så talar vi om två olika grenar. Men kanske är det ändå en liten signal om att vi får se ett mer offensivt Stuvsta den här säsongen. Och försvaret har vi behållit.

 

Järla tar i sin tur emot GAIS futsal. Matchen spelas på lördag klockan 16 och platsen är Västergård arena. I Järla finns seriens skyttedrottning Susan Kiryo. Under seriespelet hann hon med 32 mål. Mellan stolparna har man en vass målvakt vid namn Zeynep Anar. Redan i flickfotbollen i Norsborg var hon väldigt bra. I synnerhet inomhus.

 

Bengt

 
Sponsorer