Tung förlust mot Smedby
2020-09-14 16:10

Senast vi mötte Smedby måste ha varit 2011. Då spelade lagen i samma division 2 serie. Jag minns bortamötet ganska väl. Det var en fin match som vi förlorade. Något som inte var så vanligt den säsongen eftersom vi vann serien. Dessvärre upprepade sig historien denna gång.

Sedan dess har Smedby bytt hemmaplan och håller nu till på Suez arena. Det var en anläggning som imponerade. Fyra stora planer och ett stiligt klubbhus ger förstås föreningen härliga förutsättningar för sin verksamhet.

Bakgrunden till att man fått en så fin anläggning var tydligen att kommunen ville bygga bostäder på den gamla planen. Själv var jag inte så förvånad eftersom jag vet hur fotbollsintresserad kommunens ”starke man” Lars Stjernkvist är av fotboll.

Det som är lite udda med Lasse är vilket lag han håller på i fotboll. I Norrköping håller i stort sett varenda människa på sitt IFK. Jo, Lasse håller också på IFK. Men då är det faktiskt Göteborg! Så han var nog glad när nu äntligen Blåvitt vann igen.

Tja, nu kom vi väl lite väl långt från dagens ämne. Det märks att hösten är här. Vi har nu en hel del förkylningar i laget. I dessa tider går det förstås inte att spela även om man bara är lite snorig. För säkerhets skull hade Oskar kallat in två av juniorerna nämligen Ida och Rebecca.

På plussidan fanns ändå att Linda var tillbaka efter att missat några matcher. Eftersom Pecka var hemma och snorade fick Linda leda försvarsarbetet. Och vi kan redan nu säga att hon idag var vår bästa spelare.

Det blev en härlig inledning på matchen. Två lag gick för vinst med trevlig anfallsfotboll. För vår del noterade vi försök från Hannah, Julia, Angelica och Madde. Och då talar vi om matchens första sex minuter.

Men Smedby var aldrig ofarliga. I anfallet har ju Smedby Simona Ågren. Eftersom vi befann oss i Norrköping så ligger jämförelsen av spelstil med Gunnar Nordahl nära tillhands. Och om någon inte vem Gunnar Nordahl så är det hög tid att börja googla. Det tillhör verkligen allmänbildningen att känna till Norrköpings sonen.

Simona är fysiskt oerhört stark. Vi såg hur hon smällde på med sin första tackling. Precis så skall man göra. I första tacklingen skall man ge en tydlig signal.

Runt 15-20 minuter är det Smedby som dominerar. Det handlar bl.a. om några hörnor. Men också om ett par situationer där man väldigt fint spelar bollen snett in och bakåt. Det brukar ofta vara väldigt effektivt. Men vi försvarar oss bra.

En kul scen är när Simona går till attack och Isse elegant snor bollen. Det skiljer en del i storlek på damerna om vi säger så.

Men Stuvsta kommer igen. I den 23:e minuten har Julia ett friläge. Men dessvärre missar hon. Så mycket bättre lägen får man inte.

Efter 29 minuter har Smedby ett farligt anfall som man inte borde fått. Det föregås nämligen av en brysk attack mot Isse som åtminstone borde gett en solklar frispark. Den missade domarna totalt. Men annars hade dom hyfsad koll på matchen.

Det syntes på Isse att hon hade ont efter den smällen. Men skam den som ger sig. Hon fullföljde matchen på ett väldigt bra sätt.

I den 34:e minuten har Smedby ett friläge. Då var det Carro som briljerade med en suverän räddning. Men halvlekens största chans gick till Stuvsta åtta minuter senare.

Vi får en frispark från ungefär 30 meter. Den slår förstås Emelie med sin vassa vänsterfot. Bollen tar i ribbans underkant. På returen är Jenny framme men får inte in bollen. Där borde vi förstås haft ett ledningsmål med oss. Och sätter man inte sina chanser vet vi förstås hur det brukar sluta.

Inledningen av den andra halvleken liknar den första. Men inledningsvis inte lika många målchanser som då. Bästa chansen är Maddes. Ett distansskott går tätt över ribban.

Med halvtimmen kvar av matchen är olyckan framme. Riktigt hur Smedbys ledningsmål gick till vet jag inte för det pågick samtidigt omplåstring. Men det är i varje fall ett anfall på högerkanten. Bollen kommer in i straffområdet och jag hinner se hur bollen spelas förbi Carro och Olivia Lindgren kan enkelt rulla in bollen.

Trist för oss men desto roligare för Smedby. Nu får vi förstås jaga och Oskar flyttar upp Madde i anfallet. De närmaste 25 minuterna noterar jag åtta hyggliga chanser för Stuvsta. Men det var en sådan dag när bollen inte ville in. Slutet känns nästan logiskt när Smedby sätter 2-0 på ett distansskott från Maja Lundin.

Det här var ändå en fin och rolig fotbollsmatch. Även om vi förstås gärna sett ett annat resultat så är det ju målen som räknas. Det är bara att lyfta på sportmössan och gratulera Smedby till segern.

Synd att det inte är dubbelserie i år. Vi skulle gärna möta Smedby igen. Två lag med ganska liknande förutsättningar. När lagen blev klara för division 1 visste man på bägge håll att det krävdes förstärkningar för att hänga med i serien. Så blev det också och båda kan också se fram emot en ny säsong på den här nivån.

Men om vi sedan hamnar i samma serie nästa år är en annan fråga. Vi börjar redan ana att både Segeltorp och Sätra hamnar i södra Svealand. Men serieindelning får vi grubbla på tids nog. Tre omgångar återstår av serien. Och innan dess möter vi BP i Viktoria cup på onsdag 20.30.