Härlig fotboll på Tibblevallen!
2020-08-26 21:46
Tisdagskvällen bjöd på match i Viktoria cup mot Täby FK. Och det blev en riktigt underbar fotbollsföreställning. Men som alltid måste man vara två om det skall dansas tango.

Täby är ett riktigt bra fotbollslag. I division 1 norra Svealand har man fyra raka segrar och man ligger tvåa. Toppar serien gör Sundsvall, men då skall man veta att Täby har en match mindre spelad. Efter corona smitta i truppen fick man ta paus i verksamheten en vecka.

När matchen kommer igång så börjar Täby bäst. Vi får i inledningen se en snabb omställning från hemmalaget som Carro reder ut. Laget får också en hörna i den fjärde minuten. Sedan har jag inte antecknat något den närmaste kvarten.

Händelselös fotboll? Nej, snarare tvärtom. Det är ett böljande spel i tempo furioso. Båda lagen bjöd på väldigt bra passningsspel. Det var offensiv fotboll men också fint försvarsspel. Man kunde sitta på bänken och bara njuta av uppvisningen.

Här var det två lag som verkligen gick för att vinna. Att det här skulle bli en mållös historia som sedan skulle avgöras på straffar fanns inte på kartan. Känslan var också att första målet kunde bli väldigt viktigt i denna tuffa kamp. Det blev Stuvsta som satte 1-0 i den 26:e minuten.

Det är Emelie som drar upp anfallet. Hon slår en härlig lång passning till Julia. Den bästa beskrivningen jag kan komma på är en crossboll med djup. Julia stormar fram mot mål men kommer egentligen för nära kortlinjen. Men ur nästan ingen vinkel alls lyckas hon skruva bollen förbi målvakten. Hur lyckas man med något sådant? Jag fick dit någon tå, sa hon i paus. Vi kallar det nog för målkänsla.

Nu får vi ett litet övertag även spelmässigt. Men Täby är farliga hela tiden. Man har en vass chans på en hörna som Carro reder ut. Vi har också bud på mera främst genom Emelie och Julia.

Vi har kommit fram till minut 37 när Julia stormar fram på sin vänsterkant. Det var nog Emelie som stod för passningen den här gången också. Inne i straffområdet slår hon en passning. Det blir lite rörigt framför mål. Men där finns Tilde som sätter 2-0!

Men säg den glädje som varar beständigt. Bara två minuter senar kommer repliken från Täby. Det som hände var att våran bästa Carro gjorde en s.k. tavla. Hon skall rensa undan bollen men Celina Johansson lyckas sno den och kan rulla in den i öppen målbur.

Målvakter är ett eget släkte. Sådana här händelser inträffar ju förr eller senare. Ute på plan döljs ofta misstag men målvakter är ju utsatta på ett annat vis. Hur som helst så hade vi nu ett mindre åskmoln mellan stolparna…

Det är fascinerande att ha möjligheten att följa ett lag inifrån. Snacket i omklädningsrummet har utvecklats under säsongen. Pådrivande är ofta våra mest erfarna spelare som Linda, Emelie och Madde. Det stärker kommunikationen inom laget och är väldigt positivt. Så efter den pausen kändes det härligt att gå ut till andra halvlek.

Nu väntade förstås en anstormning från hemmalaget. Första 25 minuterna av den andra halvleken dominerar Täby klart. Det börjar med en hörna redan efter 3 minuter. Några minuter senare har laget en ny hörna och avslutet tar i ribban. Något anfall senare får vi se Carro göra en fenomenal enhandsräddning.

Carro gör också ett par kvalificerade räddningar i den 62:a och 65:e minuten. Men nu har ändå spelet jämnat ut sig. Med kvarten kvar attackerar vi på vänsterkanten. Täbys målvakt kommer (för) långt ut i straffområdet och Elise får fram foten.

Bollen rullar sakta mot kortlinjen. Hela bänken står upp och någon ropar ”Blir det hörna?”. Nejdå, det blir 3-1! Härligt och mer skulle komma.

Så fort vi har erövrat bollen blir det ett nytt anfall. Flisan drar på för fullt på sin högerkant. Väl framme ser hon att Hannah har hunnit med på andra kanten. Passningen kommer och avslutet är klockrent. Med två mål på en dryg minut är matchen förstås avgjord.

Matchen slutade 4-2 efter en reducering av Mimmi Engberg. Hur det målet gick till har jag inte en aning om. För då pågick byte och krampbehandling vid bänken. Vi måste förstås också notera att Linda försökte igen. Ni vet ett sådant där skott från 30-35 meter. Inte riktigt samma fina träff som i lördags. Så Täbys ovanligt långa målvakt kunde plocka ner den.

Så fick då Carro leda segerhurrandet för andra gången på fyra dagar. Inte bara en meriterande seger utan också minst 10 000 kronor till lagkassan i prispengar. I semifinalen väntar nu BP på hemmaplan. Då får vi börja med en straffspark.

På söndag rullar serien vidare. Då väntar en spännande bortamatch mot Enskede.