Koll på ettan: Rond 5
2020-08-24 16:20

Med den femte omgången avklarad så är nästan halva serien spelad. Det blev också den målrikaste omgången i manna minne. Osannolika 42 mål på sex matcher. Men vi vågar nog slå vad om att det snyggaste målet kom på Stuvsta IP. Vi satsar åtminstone en halv påse polkagrisar…

Konturerna på serien blir nu allt tydligare. Norrköping har kopplat greppet om seriesegern och avgör nog i praktiken serien om man slår Tyresö i nästa omgång. Det enda laget utöver Tyresö som i teorin skulle kunna vara en utmanare är Smedby. Men Norrköpings målskillnad är i praktiken en extra poäng.

I den nedre delen av tabellen ser det ut att bli fyra lag som gör upp om de tre nedflyttningsplatserna. Älta och Lindö har fortfarande inte vunnit någon match. Telge United har fyra raka förluster och på dessa matcher bara gjort ett mål. Och sedan har vi förstås dessa oberäkneliga Snäckor. Seger i förra omgången och nu förlust med 1-9. Men vi säger som vanligt att Snäckorna kan man aldrig räkna bort.

Norrköping gästade Boovallen och det blev en ny förkrossande seger. Man överträffade till och med segersiffrorna från förra veckan och slutresultatet skrevs till 9-1. Det gör att Boo nu riskerar att hamna lite under press. Vi tror nog att det vänder i nästa omgång när man möter Lindö borta. Men osvuret är bäst. Lindö är allt lite bättre än sitt rykte. I varje fall av det vi såg på Stuvsta IP.

När det gäller Norrköping har vi redan börjat kika lite på tänkbart motstånd i kvalet. Minns vi rätt så är det seriesegrarna i mellersta Götaland som står för motståndet för segrande lag i vår serie. Där är det Mariebo som leder efter fem raka segrar. Ett lag som Peking känner väl eftersom man spelade i samma serie förra säsongen.

Älta verkade ha en skräll på gång mot Smedby i den första halvleken när man ledde med 3-1. Men Smedby vände på steken i den andra halvleken och vinner till slut med närmast osannolika 7-4.

Ältas förklaring till denna drastiska förändring är att man i den 36:e minuten fick Natalia Fuentes utvisad efter hennes andra gula kort. I mina öron låter förklaringen en aning enkel. Dessvärre vet vi ingenting om Smedbys syn på förvandlingen av matchbilden. Men vi vet ju att det finns mycket rutin i laget. Så vi är inte så förvånade över att man kunde vända på matchen.

En intressant comeback i Älta gjorde Elin Ekblom Bak. Det är ju inte vilken lirare som helst med meriter från både allsvenskan och landslaget. Numera är hon 39 år ung. Men räcker denna förstärkning för att hålla kvar Älta i serien. Det återstår förstås att se.

Även Telge United såg ut att vara på väg att skrälla borta mot Tyresö. Man gjorde mål på frispark direkt i matchinledningen. Men i den andra halvleken var det Frida Thilén som vände på matchen med två nickmål och till slut seger med 3-1.

Telge lägger i sitt referat en hel del krut på att kritisera domaren. Sådant blir sällan konstruktivt. Vi funderar mer över att Telge bara hade med sig två utespelare att byta med. Dessa kom dessutom in väldigt sent i matchen. Ersättare bukar vara rätt skönt ha med sig när orken tryter.

Enskedes form är fin det råder det ingen tvekan om. Men 9-1 mot Snäckorna speglar nog mer dagsformen hos hemmalaget. Men så har det väl alltid varit med detta charmiga lag. Man har alltid varvat bra prestationer med mindre bra. Vi kan väl tillägga att Enskede gjorde alla 10 målen. Snäckornas reducering var ett självmål.

Omgångens mål snålaste match var den mellan Tun och Örebro. ”Bara” 3-0 till hemmalaget Tun. Att döma av referaten så var det här en jämnare match än vad resultatet antyder. Örebro verkar ha haft mest boll och flest chanser. Men nu är det ju så att i fotboll är det målen som räknas. Och där var Tun effektivast. Tun har nu tagit sju poäng på tre matcher och börjar få fast mark under fötterna. Det har Örebro sedan tidigare. Det här är två väldigt intressanta motståndare som vi ser fram emot att få möta.

Matchen mellan Stuvsta och Lindö har vi redan skrivit tillräckligt om. Men det som alla vi som var på plats kommer att minnas var det som hände i den 65:e minuten. Lindas fantastiska fullträff från omkring 35 meter. Det målet kommer vi att minnas länge.