Klicka här för att bli medlem!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stuvsta Idrottsförening
Huvudförening

Krisgrupp

Telefonnummer till Stuvsta IF krisgrupp

  • Ordförande Robert Waaler 0730-238070
  • Sekreterare Claes Westerlund, 0733-678226
  • Klubbchef Robert Axén, 070-259 1430

Krisgruppen

Vid kris skall krisgruppen sammankallas omgående och planera för arbetet och upprätta en plan för hanterandet av situationen samt koppla in eventuella resurser utifrån vad som skett.

Att tänka på för krisgruppen

  • Informera hela krisgruppen om vad som hänt, samla in så mycket fakta och bakgrund som det går och notera detta och förbered och genomför information, hemsida, press mm
  • Besluta vid behov om uppsamlingsplats, och alternativ mötesplats för krisgruppen
  • Vilka lämpliga resurser ska kallas in
  • Fundera på om verksamheten skall ställas in eller om eventuella begränsningar i den skall göras.

Vid olycka m.m

  • Besluta om föreningen eventuellt skall skicka någon till platsen för olyckan om den skett på annan ort.
  • Vid olycka med dödsfall bör en minnesstund ordnas

Krisledningsgruppen sammankallas av den person i gruppen som först får information om en allvarlig händelse eller möjlig kris. Om möjligt ska innan gruppen sammankallas rådgöras med kanslichef, ordförande eller vice ordförande. Kan detta inte ske sammankallas gruppen direkt av den som fått förstahandsinformationen. Den i krisgruppen som blir kontaktad ansvarar för telefonkedja till övriga i gruppen. Innan krisgruppen kunnat samlas eller har kontakt via telefonen är den person i gruppen som först fått information om händelsen ansvarig för att nödvändiga akuta åtgärder genomförs.

Krisledningsgruppen består av följande funktioner inom styrelsen (med aktuella namn)

  • Ordförande Robert Waaler
  • Sekreterare Claes Westerlund
  • Klubbchef Robert Axén

Krisgruppen bör omedelbart vid mötets inledning utse följande roller

  • Koordinator/krisledare – leder det övergripande arbetet med vad som skall göras, vem och när samt beslutar om vilka resurser som eventuellt behöver sättas in.
  • Kommunikation/pressansvarig – informerar om händelsen till tidningar, radio, tv samt webbaserad information
  • Sekreterare/loggansvarig– sekreterare, skriver protokoll och för löpande anteckningar om allt som rör händelsen och de åtgärder som vidtas.
  • Internkontakt/föräldraansvarig – ledamot ur styrelsen som tar hand om informationen ut mot föräldrar, vid behov samlar dem och möter dem och deras behov mm

Samlingsplats för krisgruppen är kansliet på Stuvsta IP där även en ”krispärm” med alla uppgifter, handlingsplan samt telefonlistor ska finnas tillgänglig. Krispärm finns även digitalt på föreningens Teamskanal.

Alternativ samlingsplats beslutas vid behov.

Krishanterinsplan

Att vara idrottsledare innebär ett stort ansvar för andra människor, inte minst när man har barn och ungdomar i sin verksamhet. Många associerar kriser med enbart olyckor, men kriser kan också uppstå ur andra situationer som kan få allvarliga konsekvenser för föreningen, exempelvis ryktesspridning, olämpligt uppträdande, fusk, matchfixning, doping, översitteri, sexuellt utnyttjande, pennalism, allvarliga konflikter mm.


Föreningens viktigaste uppdrag är att så långt möjligt förebygga att sådana situationer uppstår genom en till alla kommunicerad tydlig värdegrund, gemensamt ansvarstagande, utbildning samt snabb och tydlig uppföljning och återkoppling av kritiska händelser som utvecklats till eller kunde ha orsakat en olycka eller kris.


Det är viktigt att föreningens ledning har som rutin att diskutera tänkbara kriser och skapar en beredskap för dessa. Nedanstående länk så öppnar ni Stuvsta IFs krishanteringsplan:

 

Krishanteringsplan Stuvsta IF.PDF

 

Krishanteringens syfte

Krishanteringsplanens syfte är att skapa en krismedveten beredskap inför oväntade allvarliga händelser. Detta dels i ett förebyggande syfte, dels i syfte att minimera de negativa konsekvenserna för såväl drabbade individer som föreningen. I detta ligger att vid händelser omhänderta de som drabbas av olyckor eller andra allvarliga händelser så effektivt och humant som möjligt. Krishanteringsplanens syfte kan sammanfattas i följande punkter. Den ska:

  • Skapa en krismedveten beredskap inför oväntade allvarliga händelser. Dels i förebyggande syfte, dels för att minimera konsekvenserna vid negativa händelser.
  • Tillhandahålla klara direktiv om hur medlemmar/tränare/ledare inom föreningen ska agera vid en olyckshändelse eller kris samt hur drabbade av en händelse ska omhändertas. Vid en olyckshändelse eller annan kris är alla närvarande ansvariga för att agera på bästa sätt efter förmåga.
  • Vara en vägledning för ledare och andra om hur ansvarsfördelning och hantering/åtgärder ska ske inom föreningen när kriser uppkommer.
 
Följ oss på sociala medier