SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
ÖVNINGSBANK
Det finns ett antal övningsbanker och material att finna på internet, som ger stöd i rollen som tränare. Men att skapa en träning efter enbart övningar är inget vi rekommenderar. Det är viktigt att man följer en röd tråd och att man har ett tydligt syfte och vad man ska träna på först innan man applicerar övningar dvs hur.
 
I Stuvsta IF så följer vi därför  Spelarutbildningsplanen. I spelarutbildningsplanen får man råd och tips om:
  • VAD man skall lära sig 
  • VARFÖR man skall lära sig det
  • HUR man lär sig det
  • NÄR detta lämpligen sker. 
Spelarutbildningsplanen beskriver hur svensk fotboll med bästa tänkbara lärandemiljöer ska utveckla fotbollspelare i åldern 6-19 år och ge möjlighet till ett livslångt lärande samt en aktiv livsstil. Spelarutbildningsplanen är skapad utifrån en helhetssyn på fotboll. Med helhetssyn menas att fotbollen ses ur ett helhetsperspektiv där spelet är centralt och där helheten är mer omfattande än summan av alla delar.
 
Spelarna löser en situation genom att samtidigt använda psykologi, fysiologi, teknik och spelförståelse, en så kallad fotbollsaktion. Det sker ett samspel, en samverkan och en integrering mellan delfärdigheterna som ligger till grund för förmågan att 1-Uppfatta, 2-Värdera, 3-Besluta och 4-Agera i situationer i spelet.
 
Därför är det viktigt att när man använder olika övningar att man har klart för sig var spelarna är i utvecklingen, men också vad man ska träna på. Vi har därför samlat övningar & träningsprogram baserat på spelarutbildningsplanen, men för att kunna använda övningarna bör man ha  gått de interna/externa utbildningar Stuvsta eller förbundet anordnar. 
 
I övningar och material så dyker det upp både olika termer och symboler som används. Ni finner i dokumentet Fotbollstermer och symboler en kort beskrivning av dessa.
 
För att få inspiration till övningar har Stuvsta IF också köpt in appen Supercoach (vilket ni kan ladda ned till er telefon). Ni hittar mer information på menypunkten till vänster eller tryck på följande länk.
 
Nedan finner ni även några länkar till övningsbanker för ytterligare tips, förutom vad som finns i menypunkterna till vänster och Stuvsta IFs övningsbibliotek: 
 
  • Knäkontroll. Knäkontroll är ett program för träning av bål och knä som minskar risken för skador av främst knän.
  • Fotbollsportalen. Svenska Fotbollsförbundets Tränar- och spelarutbildning. Man måste registrera sig (vilket är gratis). Tillgången är inledningsvis begränsas, men i takt med att man går förbundets utbildningar ökar tillgången övningar & material. Man kan dock lägga upp egna övningar och träningsprogram.
  • Tränare.com. Förslag på olika typer av övningar för 11-manna.
  • Youtube. På Youtube kan ni finna inspiration på många övningar och färdigheter. Exempel på sökord: Coerver övningar, SvFA övningar, Football skills etc
  • Bollkontroll. Till vänster i menyn kan ni finna olika ideer på hur spelare kan träna individuell teknik och bollkontroll. Detta är även något som spelarna med fördel kan träna på själva. 
 
Sponsorer
Följ oss på sociala medier