Första träningsmatchen avklarad!
2020-02-23 12:58

Under lördagseftermiddagen var vi i Djursholm för säsongens första träningsmatch. Resultatmässigt vann vi med 4-2 och kanske skulle man kunna säga att vi bjöds på medioker fotbollsunderhållning. Men en sådan beskrivning är alldeles för enkel. Det här var en match där bägge lagen fick med sig en hel del positiva saker inför vad som komma skall.

Vi kanske skall börja med de vädermässiga förutsättningarna. Termometern visade på sju plusgrader vilket i februari är närmast sensationellt. Men det kändes som att termometern ljög. Det berodde på att det blåste väldigt kraftigt. Enligt SMHI var det uppemot 17 m/s i byarna. Dessutom regnade det småspik under stora delar av matchen.

När matchen kommer igång så ser man direkt att det här är tidig försäsong. Felpassningar dominerar matchbilden. Avstånden mellan lagdelar stämmer inte. Ibland blir spelet för stillastående. Ringrost muttrar Oskar. Själv tänkte jag på Bambi och den hala isen.

Men det här var väl precis vad man kunde förvänta sig. Varför skulle vi annars ha träningsmatcher? Det tar lite tid att få in precisionen. Så den första halvtimmen kan vi mest le åt.

Händelsemässigt under den första halvtimmen noterar vi Djursholm för ett par avslut som Carro ganska enkelt tar hand om. Vi skrapar ihop tre hörnor men det är inte lätt med hörnor i den hårda vinden. Framförallt på den tredje hörnan når bollen inte ens in mot mål. Den flyger snarare ut ur straffområdet. Vi noterar också tre avslut men inte av någon högre kaliber.

Det är efter en halvtimme som vi får matchens första skarpa målchans. Vi får en omställning där en av våra spelare (jo, jag behöver plugga namn) kommer fri mot målvakten. Målvakten möter bra i höjd med straffområdeslinjen och får undan bollen. Men Hanna har hunnit fylla på och får chansen att lyfta bollen mot tom kasse. Men bollen smiter utanför med någon decimeter.

Målchansen blir ändå en injektion till våra tjejer som sista kvarten av första halvleken dominerar matchen. Nu är spelet bättre organiserat och felpassningarna minskar markant. Och ledningsmålet kommer också efter 36 minuter.

Lite oväntat blir det faktiskt en hörna som leder till säsongens första mål. Hanna drar på en hörna från höger och den här gången stjäl inte vinden bollen. Felicia håller sig framme och kan trycka in säsongens första mål.

Det var väldigt skönt att tillbringa halvtidsvilan inne i värmen. Men vi som satt på bänken hade nog behövt en timmes paus för att tina upp ordentligt…

Första fem minuterna efter paus såg ut som slutet på den första halvleken men sedan kom en rejäl svängning i matchen. I minut 50 får Djursholm iväg ett skapligt skott mot Carro. Det blir deras signal att till ta sig framåt.

Kvitteringen kommer två minuter senare. Men vi funderar fortfarande på hur i hela friden två motståndare kan få stå omarkerade djupt inne i straffområdet. Då är det förstås inga problem att sätta kvitteringen.

Med våra lätt grönfärgade glasögon måste vi klassa detta som en måltavla modell större. När Djursholms lednings mål kommer i den 58:e minuten är förutsättningarna lite annorlunda. Det börjar med en spel omställning som är matchens snyggaste. Avslutet är klockrent och hemmalaget har tagit ledningen. Men bristande rörlighet i Stuvstas försvar väcker frågetecken.

Försvarsspelet var ju lite av lagets signatur förra säsongen. Vi släppte in 14 mål på 16 matcher. Så två baklängesmål på åtta minuter tillhör inte vanligheterna. Man kan nog ana vad som står på schemat under kommande träningar.

Sista halvtimmen blir dock spelövertaget från Stuvsta större och större. Det handlar förstås om fysik. Och där verkar tjejerna i grönt vara på rätt väg. Men allt annat skulle förvåna med Oskar som tränare. När han tränade Älvsjö upplevde jag några av hans fysträningar i det stora garage som finns där. Ingen upplevelse man direkt njuter av varken som spelare eller ledare. Men oj vad det betalar sig när serien kommer igång.

Bättre ork betalade sig den här gången också. Det blir Julia Egelryd som i minut 65 svarar för kvitteringen. Från en position till vänster utanför straffområdet drar hon på ett skott som sitter snyggt i den högra burgaveln. Det såg riktigt snyggt ut men i ärlighetens namn kanske vinden bidrog en aning.

Med elva minuter kvar blir det Julia som också ger oss ledningen. Men den här gången är det en försvarare i Djursholm som lägger bollen i gapet på Julia. Då gör hon inget misstag. En fotbollsmatch varar i 90 minuter och Tilde hade koll på klockan när hon fastställer slutresultatet till 4-2.

Så är då säsongen igång på allvar. Vi vet förstås att inga poäng delas ut i träningsmatcher. Men det är förstås alltid skönt att få börja med en seger. Och bilden av vad som laget skall slipa på blev tydlig.

Vi tackar förstås Djursholm och domaren för ett fint träningspass. Våra motståndare har just nu en lite tunn trupp. Men det finns mycket fotbollskunnande bland dessa tjejer. Ryktet om lagets nära förestående begravning är en stor överdrift!

Nu är 8 ½ år sedan jag senast besökte ett omklädningsrum inför en match. Vad som slog mig var många frågor från spelarna. Det visade både på ambition och att man kan sin fotbollsteori. Dialogen mellan spelare och tränare var väldigt fin. Det bådar gott inför den säsong som väntar. Kommande söndag spelar vi nästa match. Då väntar IFK Västerås borta.

SM-slutspelet i futsal rullar vidare. Förra veckan slog GAIS ut Järla efter straffar. Denna vecka fick Djurgården ta emot säsongens första förlust när man föll borta mot samma lag med 5-3. Retur nästa helg för Stegius & Co.

Det kan bli en ren Göteborgsuppgörelse i finalen. IFK Göteborg slog nämligen Åkullsjön med 3-1. Även där väntar förstås retur nästa helg.