En glödhet premiär slutade lyckligt
2020-06-15 16:07

Så blev det till slut dags för seriepremiär. En premiär vi trodde skulle ske runt påskhelgen. Men denna vår har förstås inte liknat något vi upplevt tidigare. Men premiär i mitten av juni innebar i varje fall att vi fick en rekordvarm premiär. Så varm att det blev drickapaus i den första halvleken. Varför det inte blev någon i den andra vet vi inte. Kanske glömde domaren av det?

För motståndet stod Södersnäckorna. Det lag som vi senast mötte innan det blev stopp för träningsmatcher. Då förlorade vi med 3-2, så att det här inte skulle bli en enkel uppgift visste vi på förhand.

Åtminstone den första kvarten kunde vi se tydliga tecken på att det här var en premiär. I varje fall var vårt passningsspel riktigt uselt. Men det blev bättre så småningom.

I inledningen av matchen bjöds det inte på så många målchanser. Snäckornas farligheter handlade mest om när vi spelade hem bollen till Carro i målet. Men det var nog inte så farligt som det kunde kännas. För Carro hade full kontroll på läget.

Framåt för oss var det Tilde på sin högerkant som glänste. Hennes första attack rann visserligen ut i sanden. I den andra slår hon ett fint inlägg till Julia som får på ett hyfsat skott men en av Snäckornas försvarare lyckas täcka ut bollen.

Tildes tredje attack kommer efter 19 minuter. Den här gången blir det inget inlägg. Istället viker hon själv in mot målet och avslutar perfekt. Så skriver Tilde in sig i vår egen historiebok som första målskytt när Stuvsta återvände till förbundsserierna.

Två starka försvar ser till att det inte heller i fortsättningen av halvleken blir så många målchanser. Vi noterar varsin hörna för lagen. Men slutminuterna för våra tjejer gick definitivt i moll.

Vi har hunnit fram till minut 45 när vi gör ett hemspel som frispelar Snäckornas Jessica Landström. Hon gör förstås inget misstag och då kan inte ens Carro rädda oss. Jessica är ett exempel på den rutin som finns hos Snäckorna. Hon har gjort drygt 70 matcher i damallsvenskan.

Men det var inte slut med bakslagen i den första halvleken. På tilläggstid får Tilde en rejäl smäll på ena foten. Det var färdigspelat för idag och Flisan får ersätta.

Den andra halvleken blir mer händelserik än den första. Båda lagen spelar mycket med snabba omställningar och vi ser många fina djupledspassningar.

Vi börjar den andra halvleken riktigt bra. Madde inleder med ett distansskott som går över ribban. Flisan har ett hyggligt avslut efter sex minuter. Men hon har ett ännu bättre läge några minuter senare. Hon snor helt enkelt bollen från en försvarare och kommer fri. Men ingen utdelning den gången.

Efter dessa chanser är det Snäckorna som kommer tillbaka. Carro får göra en kvalificerad räddning efter 16 minuter. Minuten senare får våra motståndare en hörna. Det är ingen tvekan om att Snäckorna är bra på fasta situationer. Så det kändes oroligt när dom kort efter hörnan får en frispark. Visserligen är avståndet runt 30 meter men det är en farlighet som vi lyckas reda ut.

Sedan växlar lagen lite chanser. Vassaste var nog Flisans friläge efter 29 minuter. Flisan var lika het i denna halvlek som Tilde var i den första. Och det blev en likhet till. Jo, detta med målskytte.

Det är bara sex minuter kvar av ordinarie speltid när Kröckel bryter in i straffområdet. Hon har Flisan med sig till vänster. Avslut eller passning? Hon väljer iskallt passningsalternativet och Flisan får sätta matchavgörande 2-1.

I en jämn och tät match är det ofta små detaljer som avgör. Det som avgjorde idag var den där lilla passningen från Kröckel till Flisan. Det är så lätt att i ett sådant läge förivra sig och gå på eget avslut. Det var ett härligt spelsinne som avgjorde matchen.

Matchen var ju inte riktigt slut. Snäckorna gav förstås inte upp. Riktigt nervöst blev det i matchens sista minut. Först en ny 30 meters frispark mot oss och sedan en efterföljande hörna. Men det klarade vi av och sedan kom slutsignalen. Och det traditionella segerhurrandet ligger nog fortfarande kvar över Gubbängens IP.

Hur bra var då Snäckorna? Vi säger som så ofta förr. Räkna aldrig bort detta rutinerade lag. Historiskt brukar dom ha lite problem med att kunna spela med samma lag en hel säsong. Och då kan resultaten variera en del. Men kanske gynnas laget av att det i år enkelserie?

Oskar sa innan matchen att det viktigaste idag var en bra prestation. Så om vi stryker ett streck över första kvarten så var det här definitivt en bra prestation. Men visst finns det alltid en del som kan bli bättre. Det viktigaste med fotboll är ju utveckling.

Nästa match är på onsdag då vi möter Älta borta. Fast då handlar det om Viktoria cup. I serien tar vi emot Tyresö den 25/6.

Sedan är det också lottat i Svenska cupen. Då får vi resa till Visby för att möta P18. Den matchen är tänkt att spelas den 1/8.

Senare i veckan så återkommer vi med ”Koll på ettan” där vi sammanfattar den första omgången av vår serie. Åtminstone till fem sjättedelar. Smedby och Enskede spelar inte förrän den 22/6.