KOLL PÅ ETTAN: Rond 1
2020-06-23 16:22

Innan vi tittar på matcherna i första omgången så skall vi notera en match som spelades mellan två lag i serien men som gällde Viktoria cup (typ DM i Stockholm). Det var Älta som tog emot Stuvsta. Jag såg själv inte matchen. Men jag fick en hel del sms och har förstås läst Ältas välskrivna referat.

Den första halvleken blev mållös. Älta var nöjda med sitt spel och noterade två fina målchanser. Men Carro var med på noterna bägge gångerna.

Stuvsta däremot gjorde en svag första halvlek. Oskar är en lugn och sansad tränare. Men vi känner flera tränare som garanterat hade tagit fram den berömda hårtorken. Sedan verkar det ändå finnas lite olika bilder av vilket lag som dominerade matchens första halva. Vad som är rätt och fel där är upp till betraktaren. Vi noterar ändå att hörnstatistiken slutade 6-1 till Stuvsta.

I den andra halvleken spelade Stuvsta upp sig och Älta orkade inte upp till spelet från den första halvleken. Så det blev en kraftig dominans från tjejerna i gröna tröjor. Men det tar ett tag att få in bollen i nät. Det är i den 76:e minuten Hanna äntligen får in bollen.

Resten av matchen behöver man inte ha sett för att ana hur det såg ut. Då stängde Stuvsta butiken. Så har vi mött två av motståndarna i serien och det är helt klart att Snäckornas prestation var vassare. I varje fall med det lag man hade i premiären. I den kommande kvartsfinalen i Viktoria cup möter vi Täby.

Älta mötte ju Norrköping hemma i sin seriepremiär. Peking tjejerna är ju mångas favorit till seriesegern. Och det är väl bara att konstatera att laget levde upp till förväntningarna. Efter 20 minuter ledde man med 2-0. Sedan rullade det på fram till slutresultatet 5-0 med fyra olika målskyttar. Ett mål noterades som självmål. Norrköping direkt upp i serieledning. För att stanna?

Telge United slutade tvåa förra säsongen då man hade flera spelare från Nordamerika. Det hade man hoppats på även i år men av kända skäl blev det inte så. Det var väl ingen direkt överraskning i att man ändå vann hemmapremiären mot Lindö med 3-2. Men sättet man gjorde det på var spektakulärt.

Från det domaren blåste igång matchen gick det bara 13 minuter innan det stod 3-0 till hemmalaget. Och då var det samma målskytt alla tre gångerna: Emilija Filipovic.

Att göra ett äkta hattrick är ovanligt. Ett äkta hattrick innebär ju tre raka mål i samma halvlek utan replik från motståndarna. När detta dessutom sker direkt i en seriepremiär måste vara helt unikt. Nu svarade hon för seriens snabbaste mål och gick dessutom upp i ledning i skytteligan. För några få lyckliga sker sådant bara en gång i livet.

Efter den stjärnsmällen kom ändå Lindö tillbaka på ett bra sätt. Det blev också två mål i den andra halvleken. Men någon riktig dramatik var det inte frågan om. Det andra målet kom på stopptid.

Nykomlingsmöte blev det i Nyköping när Tun tog emot Boo FF. I kraft av sin serieseger förra säsongen så räknade nog de flesta Boo som favoriter. Boo har som uttalad målsättning att ta sig upp i elitettan inom ett par år.

Man kan väl summera matchen med att Boo hade hyfsad kontroll på händelserna men det tog ändå en timme innan man fick hål på Tun. I 62:a minuten snappade man upp en retur och kunde göra 1-0. Bara 2 minuter senare resulterade en hörna i 2-0 och segern för gästerna var i praktiken hemma. Matchen slutade 0-3.

Värt att notera är att Tun streamade matchen live. Det missade vi och det verkar inte som att det går att se i efterhand. Ändå ett lysande initiativ. Vi hoppas förstås på mer framöver!

Tyresö tog i premiären emot Örebro SK. Örebro är nog det lag vi vet minst om och jag inte tror vi mött någonsin. Visserligen har vi på sociala medier läst kommentarer om att Örebro blir ett topplag. Men det visade man inte riktigt på Tyresövallen.

Det verkar ha varit en match som hemmalaget kontrollerade i 90 minuter. Efter 20 minuter ledde man med 2-0. 3-0 kom i andra halvlek innan Örebro fick ett s.k. tröstmål på stopptid. Efter seriepremiären blev Örebro också utslaget mot i sin motsvarighet till DM. Det blev en klar förlust mot Hallsberg med 0-3.

Tyresö har sedan förra säsongen tappat 2 riktiga målskyttar. Frida Thörnqvist och Maria Poli svarade faktiskt för mer än hälften av lagets mål i serien. Trots ett så kännbart tapp verkar Tyresö ha fått ihop ett bra lagbygge även i år. Tror nog att vi får se Tyresö högt upp i tabellen även denna säsong.

Sista paret ut var på måndagskvällen Smedby som tog emot Enskede. Ett Smedby som i kraft av intressanta nyförvärv och hemmaplan kändes som favoriter. Nu fungerade inte det här med målskyttet för hemmalaget. Man lyckades inte av egen kraft göra något mål. Men tre poäng blev det ändå.

Vid en frispark efter 48 minuter är det en Enskedespelare som olyckligt styr in bollen i egen kasse. Enligt Enskedes hemsida så var det en match där bägge lagen såg lite slarviga ut. Vilket inte är så konstigt när man inte spelat matcher på mer än två månader.

I en spelmässigt ganska jämn historia var det ändå hemmalaget som stod för dom mesta och bästa målchanserna. Men det kunde också slutat med delad pott för Enskede hade en nick i ribban alldeles i slutet av matchen.

Vi skrev för ett bra tag sedan om att rättigheterna för damernas division 1 hade sålts till en tidningskoncern. Så Smedbys match sändes på tv. Men bara för den som prenumererar på Folkbladet. Men som tips kan man väl säga att för 50 spänn kan man faktiskt prenumerera en månad och få med sig en del matcher från Norrköping. Men då gäller det att komma ihåg att säga upp prenumerationen i rätt tid…

Om Stuvsta och Snäckorna har vi ju redan skrivit. Men varningen för Snäckorna tål att upprepas. Det är inte laget som tränar mest om ens man som lag tränar alls. Skulle man räkna träningstimmar per lag under hela karriären vinner sannolikt Snäckorna. Och tro inte dessa tjejer fuskar med fysträningen. I vissa lägen kändes det faktiskt som att Snäckorna var lite fysiskt starkare än oss. Men våra tjejer var trots allt lite kvickare och det blev ju avgörande denna gång.

Så fick vi till slut uppleva en seriepremiär. Känslan är väl att första ronden inte bjöd på några större överraskningar. Men dom kommer förstås. Ofta när man som minst anar det. Vårens sista omgång rullar vidare under veckan. Och koll på ettan är tillbaka nästa vecka.

Till sist noterar vi att nu går det även att se alla matcher i elitettan på Tv via Expressen. Det låter förstås trevligt. Tills man ser prislappen på 299 kronor i månaden. Då får man i och för sig alla matcher i herrarnas division 1 på köpet…

Prislappen är faktisk densamma som för herrarnas allsvenska inklusive superettan! Traditionellt förklarar alltid rättighetsinnehavare sin prissättning med höga inköpspriser. Då undrar vi förstås hur många miljarder Expressen betalade för elitettan?