Tyresö vann matchen som bjöd på det mesta
2020-06-26 21:53
Det tog en stund att somna efter torsdagens drabbning med Tyresö. Det var en match där nästan allt hände. Och man kan väl säga att lagen hade varsin halvlek.

Ingen tvekan om att Tyresö började bäst. Det var faktiskt frågan om ren utklassning. Efter 12 minuter rinner Alice Bergström igenom för 1-0. Sju minuter senare står det 0-3. Alice hade gjort ett mål till och Lina Malmborg ytterligare ett.

Det kändes som att någon hade slagit på en reprismaskin. För målen var väldigt lika varandra. Stuvsta har bollen som tappas till aggressiva och kyliga anfallare. Det var klasskillnad mellan lagen.

Den största förlusten vi noterat i förbundsserierna är 1-6 mot just Tyresö. Men det var för tio år sedan. Förutsättningarna var då annorlunda. Var Tyresös allsvenska lag spellediga kunde man sätta in bänken från detta lag. Nu kändes det som att vi kunde vara på väg mot ett nytt bottenrekord.

Men det skulle som sagt hända mycket mer i denna match. Bara tre minuter efter 0-3 målet har Stuvsta ett anfall. Jennifer Bakai i Tyresös mål möter långt ut. Ja, så långt ut att hon kommer utanför straffområdet. Och där fäller hon Julia. Rött kort!

Senare på kvällen såg jag sammandrag från kvartsfinalerna i Svenska cupen. Där fanns en situation som var nästan identisk men den vi såg på Stuvsta IP. Samma sak där med ett rött kort. Så det är väl ingen tvekan om vad regelboken säger.

Men rent allmänt kan man ju fundera på om inte målvakterna är lite missgynnade av kortviftande. Här var det inte ens frågan om en skarp målchans, men det kunde förstås i och för sig utvecklats till något.

Tyresö med en tjej mindre på plan fortsätter att trumma på. Efter en halvtimme missar våra motståndare ett öppet mål. Men i 32: a minuten är det dags igen. Ett snabbt och fint anfall från gästerna slutar med att Alice Bergström kan sätta sitt tredje mål för dagen.

Förra säsongen gjorde hon två mål på 21 matcher. Nu blev det tre i samma halvlek. Det ger i skrivande stund delad ledning i skytteligan.

Med 0-4 i baken började vi på bänken snacka om när Sverige mötte Tyskland i en herrlandskamp i Berlin. Den gången inträffade rena miraklet när matchen slutade 4-4. Men mirakel inträffar väldigt sällan.

I omklädningsrummet var stämningen inte deppig. Snarast en återhållsam ilska efter en usel prestation i den första halvleken. Nu spelar vi från 0-0 och gör en bra andra halvlek, sa Oskar. I ett sådant här läge skulle man nog säga så i de flesta omklädningsrum. Men alla vet hur svårt det är att gå från ord till handling.

De första minuterna av den andra halvleken dominerar Tyresö. Man får någon hörna och Carro får i nästa anfall sträcka på sig ordentligt. Men vi börjar sakta men säkert se en lite annan matchbild. Kanske inte så märkligt när Tyresö kan spela på resultatet.

Med knappt 10 minuter spelade kommer också en reducering. Målvakten blir satt under press och Madeleine Stegius kan sätta 1-4. Bara ett par minuter senare har Madde ett bra distansskott. Finns det liv finns det hopp.

Efter 62 minuter börjar det gå emot oss igen. Hanna Gustafsson gör en väldigt tydlig hands. Det ger förstås ett gult kort. Bara två minuter senare blir hon utvisad efter en tackling när det andra gula kortet kommer upp.

Det andra kortet kan man diskutera. Men samtidigt skall man inte som spelare ta en sådan risk när man just blivit varnad. Vi kan tycka både det ena och det andra. Fast som vanligt är det förstås domaren som bestämmer.

Med lika många spelare i varje lag fortsätter Stuvstas jakt. I den 67:e minuten får vi till ett riktigt vackert anfall. Inne i straffområdet kan Madde spela fram Angelika som sätter 2-4.

Klockan tickar på och vår tid håller på att rinna ut. Men med fyra minuter kvar får vi en straff. Det ser lite komiskt ut när domaren två gånger stegar upp straffpunkten. På konstgräs är i regel inte straffpunkten markerad. Planen har en tendens att bli väldigt sliten just där.

Nåväl. Madde gör inget misstag och vi är bara ett mål bakom Tyresö. Sista fem minuterna jagar vi desperat ett kvitteringsmål. Men i ärlighetens namn hittade vi inget riktigt skarpt läge.

Det var ändå en stark comeback av Stuvsta i den andra halvleken. Målskillnad kan dessutom vara viktigt i en så här kort serie. Men framförallt en härlig inställning som vi tar med oss till höstsäsongen. De stora anförarna i den andra halvleken var Madde och Carro.

Vår andra målvakt Amanda var tillbaka i truppen idag. I tretton veckor har hon varit borta för att jobba med Covid 19 patienter. Men nu har hon gått tillbaka till sin ordinarie tjänst och är tillbaka i laget. Det hörs kan vi lova. Hon ensam är som en rejäl hejarklack…

Koll på ettan kommer förstås under veckan.