Koll på ettan: Rond 3
2020-08-12 22:49
Den tredje omgången bjöd på en hel del intressanta resultat. Bl.a. föll två av tre lag som i de inledande matcherna tagit full poäng. Det gör att Norrköping gör ett litet ryck och toppar tabellen på nio poäng.

Vi börjar på Enstaberga IP som är IK Tuns hemmaplan. Den matchen har vi sett. Nej, vi var inte på plats men Tun sänder sina hemmamatcher via Min fotboll. Numera kostar det 29 kronor att se en sådan match. Det kan det vara värt.

Spelmässigt var det en match som kraftigt dominerades av hemmalaget. Efter 23 minuter kommer ett inlägg som Emmelie Jönsson enkelt kan bredsida in. Lindö trodde att det var offside. Hur det var med den saken vet vi inte för det var nog enda gången kameran inte riktigt hängde med.

Innan paus kunde Lovisa Ederström öka på till 2-0. Henne kan vi nog kora till matchens lirare för i andra halvlek ökade hon på med ytterligare två mål. Därmed går hon upp på andraplats i skytteligan tillsammans med fyra andra spelare.

Ingen skall ta ifrån Tun deras fina insats matchen igenom. Men vi noterar att Lindös försvarsspel var väldigt passivt. Om skälet nu var en misstänkt offside vid det första målet så såg det dessvärre inte mycket bättre vid de andra målen.

På Södertälje Fotbollsarena hade Örebro en kul eftermiddag när man körde över Telge United med hela 6-0. Roligast hade förmodligen Cornelia Karlsson som svarade för fem av målen. Därmed är det hon som toppar skytteligan med sju fullträffar.

Men vad händer med Telge? Man inledde ju säsongen med tre mål på tretton minuter. Sedan dess har man spelat i drygt fem halvlekar med målskillnaden 0-12. Vi förstår att tjejerna från andra sida atlanten saknas. Som mest tror jag det var fyra stycken förra säsongen.

Fast man kan förstås fundera på om det är hela förklaringen för förra säsongens serietvåa. Då levererade exempelvis Malin Nyberg 26 mål på 20 spelade matcher. Det blir heller inget nätrassel från hennes sida i nästa match heller. För hon blev först med att dra på sig tre gula kort och är därmed avstängd i nästa match mot Smedby.

För Smedby gick det lite halvtungt innan sommaruppehållet. I varje fall i förhållande till den fina trupp man har. Men borta mot Tyresö verkar det ha lossnat en hel del. Visserligen var det hemmalaget som dominerade inledningen och Sara Frigren gav också laget ledningen med halvtimmen spelad.

Men Smedby kom igen och var starkast i slutskedet av matchen. My Malmström svarade för kvitteringen efter 68 minuter. Tio minuter senare kunde Beatrice Norén avgöra matchen. Trots allt en liten överraskning att Tyresö förlorar hemma. Men givetvis glada miner hos Smedby. Fotboll är egentligen så enkelt. Den som gör flest mål vinner.

På Gubbängens IP tog Snäckorna emot serieledande Norrköping. En munsbit för Peking? Nja, det kan man nog inte säga. Visserligen tog borta laget ledningen efter 19 minuter genom Molly Wiklander. Men Snäckorna gjorde bra motstånd.

Det är först i matchens slutskede som Norrköping kan stänga igen matchen. Ronja Karlsson Törnblom, som ersatte målskytten Wiklander, gör 2-0 efter 72 minuter. Hon sätter ytterligare ett mål efter 86 minuter. Två minuter senare kommer den s.k. sista spiken i kistan när Filippa Karlberg sätter 4-0.

Så då kan vi räkna med att Snäckorna åker ut? Vi säger som vanligt att Snäckorna kan man aldrig räkna bort. Det finns ytterligare 24 poäng att spela om. Då är det nog ett säkrare tips att Norrköping vinner serien.

Enskede gästade Älta som klara favoriter. Nu vann man matchen men det satt ganska långt inne. Enskede dominerade inledningen av matchen och tog ledningen efter en halvtimme. Men straxt innan pausen kom en kvittering från hemmalaget.

Det gjorde att Älta kom ut till den andra halvleken med nytt självförtroende. Laget hade flera rätt heta målchanser och försvarade sig även bra. Men till slut blev det ändå Enskede som tog hem tre poäng. Men allt avgjordes sista 10 minuterna.

I minut 81 sätter Tilda Krusnell 2-1 och fem minuter senare stänger Moa Sjöström matchen med 3-1 målet. Enskede var nöjda med poängen men inte riktigt nöjda med spelet. För Älta hoppas vi att insatsen stärkte självförtroendet.

Stuvsta och Boo FF hade en fin drabbning där det kanske var en liten överraskning att det var tjejerna i grönt som tog hem segern. Men den matchen har vi ju redan skrivit en hel del om. Så vi nöjer oss med att konstatera att båda lagen nu har sex poäng. Vilket för övrigt hälften av lagen i serien har.

Vi skrev innan sommaren att vi trodde att det krävdes 10-12 poäng för att hänga kvar i serien. Man kan säga att sju av lagen är på god väg mot den nivån. Men än är det inte för sent för övriga lag att hänga på.