Härlig fotboll men ingen lycka i straff-lotto
2020-10-12 21:32
Det blev precis den hejdundrande fotbollsfinal vi hoppats på. Enligt gällande regler stängdes grindarna när 50 personer var på plats. Men publiken var minst den dubbla och ändå följdes reglerna. Intill Stuvsta IP finns ju en idrottshall. Den har en balkong som rymmer åtminstone 50 bra publikplatser. Så det blev den fest vi önskat. Med ett undantag och det var avslutningen.

Det blev en match i högt tempo där lagen växlade chanser. Första budet kom från Madde redan efter två minuter. Bollen smiter tätt utanför men visst var det en signal om att här var det inte bara Tyresö som skulle stå för showen. Som kanske en och annan trott.

Lagen hade sedan varsin bra hörna. När vi sedan kommer fram till den 12:e minuten så är det Stuvsta som tar ledningen. Det är inte helt oväntat Madde som håller sig framme assisterad av Linda.

Vi ägde mer boll än vad vi hoppats på redan i inledningen av matchen. Dessutom hade vi nu fått matchen i ett läge där Tyresö fick jaga. Och det gjorde dom förstås bra.

I den 23:e minuten har Tyresö en hörna som Carro har vissa problem med. Tyresö signalerade för mål men domaren hade redan blåst frispark för oss. Vi tror inte ens hela bollen var över linjen.

Nu växlade spelet fram och tillbaka. Vi har en hörnvariant som var fin. Emelie drar på ett distansskott. Tyresö svarar med ett distansskott. I slutet av denna händelserika halvlek får Tyresö ett par hörnor.

Den andra av dessa blir för vår del ödesdiger. Michaela Larsson höll sig framme och stötte in kvitteringen. Vi hinner bara sätta igång spelet så blåser domaren för halvtidsvila. Jovisst, man kan snacka om psykologiskt viktigt mål för gästerna.

En aning grinigt i omklädningsrummet. Så blir det förstås när målet kommer så sent. Men snabbt konstaterades det att vi spelade bra och att 1-1 inte var något dåligt läge. Det skulle bli åka av även i den andra halvleken.

Den andra halvleken liknar inget vi sett tidigare under denna i och för sig korta säsong. Stenhård fysisk kamp i 45 minuter. Mer kamp än finlir om vi säger så. Det var faktiskt en härlig batalj vi fick skåda. Och domaren höll en bra nivå där spelarna fick göra upp. Inom rimliga gränser förstås.

Lite kuriosa. Domaren i matchen hette Sofie Borck Janeheim. Stuvsta har bara spelat en final tidigare i Viktoria cup. Det var 2013 när vi som division 4 lag gick till final. Då föll vi mot Täby. Men det märkliga är att det var samma Sofie som dömde den matchen!

I denna fascinerande batalj dök det upp en och annan målchans. Fast inte riktigt så många som i den första halvleken. Efter 17 minuter har Tyresö ett skott i ribban. Någon minut senare har Madde lite cirkus i offensivt straffområde. Hon får bollen till Tilde som dock skjuter utanför.

Ytterligare några minuter senare är Linda på väg att göra ett genombrott i straffområdet. Men hon görs ner. Straff? Det tyckte inte domaren och som vanligt är det hon som bestämmer.

Med dryga halvtimmen spelad har vi ett fint anfall som följs av en skaplig frispark. Ytterligare någon minut senare har Tyresö ett friläge men lyckas inte lura Carro. Emelie försökte skjuta från typ halva planen när Tyresös utmärkta målvakt har gått långt ut. Den smiter precis förbi stolpen. Emelie har också sista chansen med en frispark i slutminuten men den går också ut.

När slutsignalen går frågar flera av tjejerna om vilka regler som gällde. Hade publiken fått bestämma hade vi nog gärna sett på fotboll i en halvtimme till. Men regeln som gäller är straffar direkt.

I det första referatet jag skrev för Stuvsta använde jag begreppet straff-lotto. Det var någon turnering på en hockeyrink. Det var flera år innan futsal var en egen gren. Och efter många straff draman genom åren tycker jag det är ett ganska rimligt begrepp. För visst innehåller straffläggning ett mått av tillfälligheter.

Men så ser förstås inte vinnarskallar på det hela. Det skulle vara blodigt allvar även om avgörandet skulle ske med klunsning eller fia med knuff. Det speciella den här gången var ju att det handlade om buckla och 20 000 kronor.

Efter tre straffar av vartdera laget var ställningen 2-2. Tre straffar senare hade Tyresö vunnit och det är bara att gratulera. Tyresö som dessutom försvarade sin titel.

Medaljer och 20 000 kronor var inte mycket till tröst för våra vinnarskallar. Jag tror inte ens att bubbel och chips var mycket till tröst. Just då förstås. Det är väl först efter några timmar insikterna kommer. Vi gjorde en kanonmatch. Vi vann faktiskt andra pris och pengarna räcker till en häftig avslutningsfest!

Så blev det till slut en säsong som nu är över. Det som känns helt klart är att Stuvstas tjejer tagit ett rejält kliv framåt. Om man skulle göra en ranking av Svensk damfotboll hamnar vi nog runt 50:e plats. Det är ett kliv med runt 60 platser på en säsong i denna fiktiva tankelek.

Tack tjejer för en härlig säsong. Det bästa med fotboll är också att det alltid kommer en ny säsong.