Stuvsta vände och vann premiären!
2021-06-06 22:33

Dalhems IP visade sig från sin vackraste sida när vi på förmiddagen anlände för den efterlängtade seriepremiären. Värmen var påtaglig och det blev ett beslut om en drickapaus i varje halvlek. Det är förstås inte så vanligt i seriepremiärer men nu blev det faktiskt så för andra säsongen i rad!

När domaren blåser till spel blir det en inledning i ”tempo furioso”. Eller kanske kan man tala om kalvar på grönbete? Ett hiskeligt tempo var det i varje fall. Vi har sett många premiärmatcher där inledningen blir i högt tempo men där passningsspelet blir lidande. Men så såg det inte ut.

Det var ett böljande spel och avsluten duggade tätt. Och under den första halvleken var det Stuvsta som levererade flest avslut. Enligt mina anteckningar fördelades avsluten i första halvlek 15–4 till gästerna. Men det finns ju en viktig sanning i fotboll. Det är inte avslut eller bollinnehav som avgör matcher. Det är bara mål som räknas.

I den 9:e minuten slår Amanda Rohnström en lång utspark som lite olyckligt för oss studsar över baklinjen. Den rutinerade anfallaren Mikaela Leveau tog emot och med precision avslutade förbi Jasmine i Stuvsta målet.

Det sägs att en olycka sällan kommer ensam. Det stämde dessvärre den här gången. Direkt efter målet var Hanna tvungen att kliva. av. Hon fick en smäll redan i andra minuten och nu gick det inte att fortsätta längre. Det blev Elin som ersatte vilket innebar vissa omgrupperingar i laget.

Men tjejerna i de snygga gröna tröjorna tog tag i taktpinnen igen. Och chanserna radades som sagt upp. Jag började nästan känna att: ”Skall det bli en såndär match?” Ja, ni vet dom där matcherna när bolluslingen bara inte vill in. Nej, så blev det inte.

Det har gått dryga halvtimmen när Häger attackerar från sin vänsterkant. Hon slår bollen på klassiskt manér snett inåt bakåt. Centralt i straffområdet finns Madde men hon har i ögonvrån sett Kröckel storma fram. Kröckel får gott om tid på sig att kalibrera siktet och vi har kvitterat till 1–1.

Kröckel och premiärer är lite speciellt. Förra årets premiär mot Snäckorna avgjorde hon med sex minuter kvar. I ett anfall har hon möjlighet att själv gå på avslut men väljer ett passningsalternativ som anfallskompisen enkelt kunde rulla in. Passningen var matchavgörande skrev vi då. Idag bröt hon isen. Tillsammans med sina duktiga lagkamrater förstås.

Den andra halvleken hann knappt börja innan Jessica spelar fram Tilde. Hon stormar fram på sin vänsterkant. Det har gått mindre än två minuter när hon smäller in 2–1. Man kan väl inte säga att den kallduschen för hemmalaget vållade jubel på läktaren. Då var det mer liv på Stuvstas bänk! Tilde hade sedan bud på ytterligare mål bara minuten senare. Men det hade nästan varit för bra…

Vi kan inte låta bli att påminna om förra säsongens premiär. Då var det Tilde som gjorde det första historiska målet när vi återvände till förbundsserierna. Vissa gillar att vara premiärlejon!

Direkt efter målet spelar Dalhem ganska mycket långbollar som vi inte har några större problem med. Efter hand så börjar man rulla boll på ett bättre sätt och då blir man vassare. Mycket av hemmalagets farligheter handlade om hörnor och en frispark i farligt läge.

Men deras stora chans kommer i den 28:e minuten. Det är ett skott som från bänken först ser ut att gå över. Amandas målvaktsögon ser att bollen dyker och hon gör en fenomenal räddning alldeles under ribban. Det är en sådan där räddning man bara ser när man spelar FIFA.

Jo, vi bytte målvakt i halvtid precis som i tisdags. Det är en speciell säsong i år också och vi har två bra målvakter. Sedan är det inte optimalt för målvakter att spela halva matcher. Så där har Johan lite att fundera på.

Trots bra motstånd så är det ingen tvekan om att det var Stuvsta som förde matchen. Johans plan handlade en hel del om att springa sönder våra motståndares försvar och så blev det ju.

Ett litet axplock av möjligheter. Vi hade tre bollar inne när flaggan kom upp. En av dessa kanske vi velat VAR granska. Men assisterande sa visst att det handlade om två decimeter. Det köper vi. Domarna var utmärkta. Det var förresten första gången jag såg att domarna använde headset på vår nivå.

Två spektakulära möjligheter noterar vi också. Sanna hade ett skott som en back räddade på mållinjen. Ida hade på tilläggstid ett härligt skott som tog i kryssribban. Men nu går vi till avslutningen.

Med någon minut kvar av ordinarie speltid hör vi i högtalaren att Madeleine Stegius skulle få pris som bästa spelare i Stuvsta. Hur tackar man för ett sådant pris? Hon gör det på sitt eget sätt och smäller in den berömda spiken i kistan fram till slutresultatet 3–1.

Priset var en burk honung. Då skall man veta att honung från Gotland är en vassare variant av den berömda dunderhonungen. Vet man inte vad detta är måste man läsa Bamse. Det bästa av allt är att den inte är dopingklassad!

Skall vi sammanfatta detta så var det här till 100% en lagseger. Alla spelade med och för varandra Det var härligt att se.

Försvaret var idag väldigt stabilt. Faktiskt klart bättre än mot Mälarhöjden i tisdags. Jessica fick kliva ner när Hanna blev skadad och det vet vi att hon klarar. Kapten Linda i en mer defensiv position än vad vi är vana att se henne men hon kan förstås spela på alla positioner. Det största utropstecknet var kanske ändå Sofia. Det såg ut som hon växte minut för minut.

Framåt var det förstås full fart. Det hade varit kul med en steg och fartmätare på Angelica idag. Men det gäller inte bara att springa fort utan också rätt. Det var tydligt att man tog Johans tips på fullt allvar.

Tycker också vi måste notera Elins insats. Det är inte lätt att bli inbytt när det bara gått tio minuter. Men det löste hon utmärkt.

När det gäller mittfältet citerar vi Dalhems kapten Bella Nilsson, som till helagotland.se säger: ”Vi kom ihop bättre på mitten i andra halvlek men deras mittfält var fantastiskt bra.” Fint betyg från en duktig motståndare.

Till sist ett stort tack till både Dalhem och det duktiga domarteamet. Det här var en härlig upplevelse och som vanligt ett suveränt arrangemang. Det gäller allt från vädret till det hembakta!