Mållöst men underhållande mot Smedby
2021-06-13 21:53

Inte samma värme som förra helgen och i andra halvlek kom det faktiskt några regndroppar. Vi hade i varje fall tur med vädret. Hade matchen börjat någon timme senare så hade vi drabbats av rena skyfallet. Då hade säkert tjejerna fått spela i gummistövlar.

På förhand var denna match en vidöppen historia. Det enda man kunde vara säker på var att vi skulle få se bra fotboll. Vi minns förra säsongens drabbning som var en fin match där vi blev besegrade med 2-1.

Första tio minuterna är det lite så att lagen känner på varandra. Ungefär som två boxare som går runt i ringen och jabbar lite lätt.

Smedby får den första rejäla chansen när man får en hörna efter 11 minuter. Den är bra och Amanda tvingas att släppa en retur. Men den bollen går högt över.

Fem minuter senare är det vi som får en hörna. Mirre och Madde sätter upp en kort variant. Själv har jag aldrig varit särskilt förtjust i korta hörnvarianter men det är bara att erkänna att den här var vacker. Inne i straffområdet drar Madde på stora kanonen men bollen tar klockrent i ribban. Vi får ändå glädjas över att målramen höll…

Det var inte i närheten av lika många målchanser som förra veckan när vi gästade Dalhem. Skälet var förstås väldigt bra försvarsspel från bägge lagen. Vi minns exempelvis en blixtrande attack från Kröckel och Angelica. Där var Smedbys försvar väldigt bra.

Detsamma kan vi säga om våra backar. Jessica vara alldeles utmärkt. Förra veckan skrev vi att Sofia växte minut för minut. Den kan vi köra i repris denna vecka.

I den 27:e minuten hade Madde och Mirre en attack i straffområdet. Där kanske vi borde fått ett försök från elva meter. Men domaren var förstås bättre placerad än oss.

För övrigt utmärkta domare även denna vecka. Det märks att det är ganska höga krav på domarna i division 1. Man kan med fasa se tillbaka på åren i division 3. Den värsta sorten var den där farbrorn med visselpipa som aldrig lämnade mittcirkeln.

Med 10 minuter kvar får Smedby en ny hörna. När vi missar att rensa bollen får Smedby en ny chans men den går över. Där hade vi lite flyt.

Några minuter senare får Madde ett härligt läge i straffområdet. Avslutet är utmärkt men Smedbys målvakt Amanda Nordgren gör en närmast osannolikt vacker räddning. När vår egen Amanda gjorde en fenomenal räddning förra veckan skrev vi att det är sådant man bara ser när man spelar FIFA. Det här var en räddning som definitivt tillhör samma kategori.

En tråkig avslutning på den första halvleken blev när Smedbys kapten Filippa Sjöberg blev skadad och tvingades utgå. I vårt tycke tillhörde hon planens bästa spelare. Dessutom har hon en riktig specialare i form av sina enorma inkast.

I paus gjorde Johan ett byte. Elin gick ut och Elise ersatte. Detta för att med pigga ben orka med försvaret mot Smedbys starkaste kant. Det skall tilläggas att bägge tjejerna löste sin uppgift väldigt bra.

Lite sjönk spelkvalitén i början av den andra halvleken. Lite många felpass och bollar utan riktig adress. Ett exempel är när ett hemspel till Amanda slutar med hörna. Hade hon i det läget sagt något om kompispassning hade vi haft all förståelse.

I sjunde minuten får kapten Linda ett härligt läge i offensivt straffområde. Då händer det igen. Ribban räddar ännu en gång Smedby från påhälsning. Jo, vi minns Honkens bevingade ord: ”Stolparna är målvaktens bästa vän”.

Efter 15-20 minuter är spelet tillbaka på samma fina nivå som i den första halvleken. Båda lagen har samlat ihop sig och är ivriga att få till ett avgörande. Med kvarten kvar har Smedby sin bästa chans i form av en dubbelhörna.

Några minuter senare blir Angelica liggande på egen planhalva. In kommer ledare med sjukvårdsväskan. Amanda rusar över hela planen för att kontrollera vården. Som sjuksköterska är hon ju proffs på sådant. Beskeden är lugnande eftersom det rör sig om kramp. Ida ersätter Angelica.

Ida har bara varit på planen i fem minuter när hon får ett läge i höjd med straffområdeslinjen. Hon drar på ett härligt skott men vi får se en ny suverän räddning av Smedbys Amanda.

Med sekunder kvar av de två tilläggsminuterna får Kröckel sista chansen. Vi får höra nätrassel. Men dessvärre tar bollen i burgaveln.

Kanske borde vi vara besvikna med tanke på våra målchanser. Men det går inte att känna så. Tjejerna gör åter en härlig laginsats mot riktigt bra motstånd. Det är bara att tacka våra gäster och domarteamet för en fin fotbollseftermiddag.

Dessutom blir det nya möjligheter redan på onsdag. Då kommer Sollentuna på besök. Koll på ettan kommer senast på tisdag.