Mäktig vändning mot Enskede
2021-06-22 19:24

Söndagskvällen bjöd på bortamöte mot Enskede. Sol och mycket värme. Härligt naturgräs och därmed utmärkta förutsättningar för fin fotboll.

För de spelare som var med i förra säsongens möte mellan lagen var det här nog en match med extra allt. Då var det en oerhörd kamp där Enskede dominerade spelet men Carro i målet var omutlig. När sedan Madde satte en balja gick segern till Stuvsta med matchens enda mål.

För hemmalaget handlade det givetvis om revansch. Och laget har ju börjat strålande utan att släppa in ett mål i de inledande matcherna. Själva ville vi ha nya poäng men gärna med ett mer anfallsinriktat spel.

När matchen drar igång så är det hemmalaget som dominerar och första hörnan får man redan i tredje minuten. Vårt första rejäla anfall kommer några minuter senare och det svarar Angelica för.

Vi får till ett visst tryck men då kommer en blixtrande omställning från Enskede. Lite otur har vi kanske när försvarare snubblar omkull. Men Moa Sjöström har en otrolig speed och är iskall i avslutet. 1-0 till Enskede efter 10 minuter.

Stuvsta sticker emellan och Madde har ett avslut men vinkeln är för snäv. Även för denna fantastiskt tekniska spelare skall vi tillägga. Hon slår även en frispark i hyfsat läge där det blir en retur men sedan reder målvakten ut situationen.

Nej, det såg inte uppgivet ut från Stuvstas sida. Men då slår hemmalaget till igen. Ny omställning. Samma blixtrande Moa. 2-0 till hemmalaget och det hade bara gått en kvart. Då blir det lite dystert i ledarstaben. Det skall vi inte sticka under stol med. Tur att tjejerna på plan tänker annorlunda…

De närmaste 10-15 minuterna är det ganska naturligt att Enskede dominerar scenen. Men med halvtimmen spelad ser vi mer och mer anfall från gästernas sida. Vi har bl.a. någon hörna och Angelica har ett bra skott tätt utanför.

Så kommer vi till minut 34 och det som bara kan ges ett namn. Cirkus Madde slår till. Hon vänder på egen hand ut och in på Enskede försvaret. I det avgörande momentet vänder hon bort tre spelare och avslutet är otagbart. Vi har reducerat och om vi säger som så att det gav rejält med energi till tjejerna i dom för dagen vita tröjorna. Då har vi verkligen inte överdrivit.

Direkt efter målet kommer Ida in. Hon har inte haft så mycket speltid hitintills under säsongen. Men kanske den som med hänsyn till spelminuter varit mest produktiv. I senaste matchen fick vi se ett snyggt mål och vi minns också någon träff i kryssribban.

Nu känns det som att Stuvsta tagit över taktpinnen. Linda har ett skapligt läge från lite distans. Tillsammans med Madde skapas ytterligare ett par lägen. Visst är det ofta vårt mittfält som syns mycket i spelet. Men i laget finns förstås även andra ess att spela ut. Det händer tre minuter före pausvilan.

Ida kommer på högerkanten i höjd med straffområdet. Hennes inlägg kan nog rubriceras som drömpassning. För den når en omarkerad Sanna typ två meter framför mål! Ett sådant läge missar hon förstås inte och 2-2 sitter innanför vänstra stolpen. Ett sådant mål alldeles innan paus brukar kallas psykologiskt viktigt. Vi kan konstatera att så blev det.

Omklädningsrummen på Enskede IP är stängda. Så detta blev första gången jag upplevde en samling i paus vid en ring avsedd för kulstötning. Humöret på tjejerna var förstås utmärkt efter den svängiga först halvleken.

Det blev lite instruktioner från tränarna om detaljer som kunde förbättras. Och från kapten Linda. Jag kallade henne förra säsongen för lagets chefsanalytiker. I rollen som kapten blir det bara tydligare. Hon är både pådrivande och pedagogisk. Det bidrar till att utveckla laget. Andra halvlek blev ett kvitto på det.

Vi börjar bra. Linda prövar direkt ett skott från 40 meter som går ut. Madde från närmare håll med samma resultat. Enskede sticker emellan med ett par hörnor. Men dessa hade en tendens att bli lite väl långa.

Angelica är snabb och får till en omställning. Men Enskede har flera väldigt snabba spelare och den gången hinner man ifatt henne. Men det skulle komma mer.

Ny omställning för våra tjejer och den här gången når Madde Ida. Hon stormar in i straffområdet och smäller in ledningsmålet för oss. Vi har faktiskt vänt på matchen till ledning 3-2 17 minuter in i den andra halvleken.

Fem minuter senare så får vi en hörna från höger. Det har varit många korta hörnor från Stuvsta i år. För många enligt somliga. Men nu la Mirre upp för en lång. Linda är nära att träffa med pannan. Men frågan är vad som hänt om Linda släppt bollen för Madde var väldigt fint placerad. Det här gav ändå mersmak.

Fem minuter senare får Mirre en ny chans med en hörna från höger. Den här gången blir bågen perfekt och högst når Elise som nickar in 4-2. Sådant gör denne skribent lycklig eftersom jag älskar den här typen av mål.

Det här var en match som verkligen svängde. Tro inte för ett ögonblick att Enskede spelade dåligt. Utan tvekan det bästa laget vi mött hitintills den här säsongen. Kanske också den rimligaste utmanaren till Tyresö den här säsongen.

Hur förklarar man då en sådan här vändning. Det är inte helt enkelt men en del kan ju vara att vi fick se två mål från anfallare, ett från mittfältet ett från backlinjen. Då är det ett spännande lagbygge. Sedan finns där förstås ett inslag av psykologi. När ett jagande lag får vittring så kan mycket hända. Och lite omvänt förstås.

Men jag tror nog att jag såg huvudförklaringen med 10-15 minuter kvar. Jag började följa Tilde och såg hennes löpningar och närkamper. Nästa gång föll blicken på Angelica. Det såg ju likadant ut. Mirre förlorar en boll men vinner tillbaka den. Så tittade jag på alla våra spelare. Och, jag det såg likadant ut på alla fötter. Ok, vi undantar Amanda men det beror förstås på hennes uppgift som målvakt.

Det var en laginsats där det kändes som att laget hamnade i ”zonen”. Prestationen den sista timmen låg väldigt nära max för laget. Sedan hade Johan sin analys. Stuvstas tjejer är som en gammal dieselmotor. Trögstartad men när den kommer upp i varv går det undan…

Enskede gav förstås aldrig upp och det fanns några skapliga målchanser i slutet. Men när väl reduceringen till 3-4 kom så var det för sent. Men vi tackar för en fotbollskväll som vi sent kommer att glömma. Vi får också tacka på Maddes vägnar för blommor och choklad som pris för bästa spelare hos gästerna.

Kapten Linda har delegerat ansvaret för segerhurrandet till Amanda. Alla som känner till hennes röstresurser förstår varför. Och ekot från detta hurrande ligger fortfarande kvar över Enskede IP…