KOLL PÅ ETTAN: Rond 12 & Derbyseger för Stuvsta
2021-09-02 18:35

Vi börjar med lördagens derby hemma mot Segeltorp. Själv kunde jag inte vara på plats och i ärlighetens namn är ett par knapphändiga SMS mitt enda underlag. Segeltorp är förstås ett lag vi mött väldigt många gånger genom åren. Men nu är det några år sedan sist. Och ett derby är alltid ett derby.

Mitt intryck är att tjejerna i gröna tröjor ganska tidigt fick ett grepp om denna match. Efter 26 minuter ger Sanna oss ledningen. Mål för andra matchen i rad för hennes del. Nio minuter senare är det Angelica som ökar på till 2-0 och därmed kan man nog säga att matchen mer eller mindre var avgjord.

Stuvsta hade bra kontroll på spelet och tog vad man brukar kalla en stabil seger. Slutet blev också lite enklare än vad vi trott. Med kvarten kvar drog nämligen Torpet på sig ett rött kort.

Utvisningar tillhör inte vanligheterna i damfotboll. I vår serie var det här totalt det andra röda kortet för säsongen. För övrigt är det bara fem spelare som dragit på sig avstängningar på grund av tre gula kort. Lite överraskande kommer tre av dessa spelare från Sätra.

Situationen som ledde till denna utvisning är ganska typisk för damfotboll. Två gula kort inom loppet av några få minuter. Det gäller att ta det lite lugnt när man precis har fått ett kort och har domarens ögon på sig.

Tyresö besegrade Snäckorna med 2-0. Men man fick förstås jobba för segern. Det dröjde till 55:e minuten innan man kunde få hål på Snäckornas duktiga försvar. Det andra målet kom inte förrän i den sista ordinarie spelminuten.

Stabil seger summerar Tyresö på sin hemsida. Samma uttryck använder Smedby efter att ha besegrat Sätra hemma med 3-0.

Hemmalaget tog ledningen i den första halvleken. Med två snabba mål i inledningen av den andra halvan stängde man matchen. Spelmässigt verkar Smedby inte ha nått upp till samma höga nivå som i de senaste matcherna. Men det kan man kanske stå ut med när man vinner?

Sätras kommentar till matchen var ytterst kortfattad och handlade om att deras spel inte fungerade. Nåja, nu vänder ju serien så kommande helg finns det chans till revansch för lagen som föll i denna omgång.

Inte minst gäller det Boo som föll tungt mot serieledande Sollentuna. Efter en jämn första halvlek gick serieledarna på knock i den andra halvleken. Med dryga halvtimmen kvar gör Sollentuna tre mål inom loppet av fyra minuter (!). Till slut vinner man matchen med 5-1.

Nu har Boo pressen på sig att vinna helgens returmöte. Seger är en förutsättning för att man skall vara kvar i kampen om seriesegern. Annars är Enskede i praktiken enda kvarvarande utmanare när det gäller förstaplatsen.

Enskede som hade en enkel uppgift i att besegra Viljan. Visserligen bara ledning med 1-0 i halvlek men direkt efter paus petade hemmalaget in en högre växel. Efter 48 minuter ledde man med 3-0 och innan slutsignalen gick så stod det 8-0 på resultattavlan.

I vanlig ordning var det Moa Sjöström som till stor del låg bakom krossen. Hon gjorde den andra halvleken båda inledande mål. Med sitt 6-0 fullbordade hon sitt hattrick. Moa har gjort nästan hälften av Enskedes mål. För att vara exakt 22 av 46 mål. Hon kommer förstås att bli säsongens skyttedrottning.

Men går inte Enskede upp i elitettan får vi knappast se henne i den nuvarande tröjan nästa säsong. En sådan målskytt drar alltid uppmärksamhet till sig. Lita på att lag i högre serier börjat scouta henne.

Dalhem tog emot Tun och tog ledningen i matchen. Enligt gotlandspressen var det Amanda i Dalhems mål som med en utspark spelade fram Mikaela till 1-0. Tun kvitterade precis innan paus men lyckades inte avgöra i den andra halvleken. Enligt lokalpressen bjöd inte den halvleken på någon större underhållning.

Tun var besvikna efter matchen som man tyckte borde gett tre poäng. Besvikelsen kan vi förstå men egentligen är det här ett skolexempel på vad oavgjort innebär i s.k. 6-poängs matcher.

Dalhem var egentligen tvingade att vinna för att ha någon som helst chans att rädda kontraktet. Hade man vunnit så hade man legat fyra poäng efter Tun men med detta kryss skiljer det åtta poäng. Med fyra poängs skillnad hade det blivit riktig nerv i helgens returmöte. Nu har Tun ett övertag som säkert räcker till välförtjänt nytt kontrakt.

Det blir riktigt intressant kommande helg när vi får en repris på förra omgången. Detta med att möta samma lag två helger i rad är en lite speciell upplevelse som vi ser fram emot.