Osannolik upphämtning mot Enskede
2021-10-04 15:35

Sedan vi förra säsongen hamnade i samma serie som Enskede har lagen mötts två gånger tidigare. Förra säsongen vann vi med matchens enda mål i en fantastisk kamp. I vårens match vann vi med 4-3 efter att ha vänt ett tvåmålsunderläge. Så visst fanns det förväntningar inför lördagens kamp. Knappast någon kunde heller klaga på den underhållning vi bjöds på.

Vi är inne i oktober och det märks på vädret. Så kyligt att fleecetröjorna kom fram för första gången den här säsongen. Det blåste också kraftigt. Men det kommer nog att bli värre. Vi skall faktiskt hålla på i fem veckor till…

När matchen kommer igång inleds den i ett fantastiskt högt tempo. Lagen växlar en del chanser. Men den besvärliga vinden störde också spelet en del. Första exemplet på vad vinden kunde ställa med kommer när Enskede har en hörna efter fem minuter. Hörnan följs av ett bra skott och vi ser hur vinden bär ut bollen. Bägge lagen hade också frisparkar som blåste iväg.

Med dessa väderförutsättningar är det förstås bättre att hålla bollen längs marken. Och det gjorde tjejerna bra. Madde hade med sin teknik flera skapliga lägen. Men även Carro, Virre och Mirre utmärkte sig med bra spel i anfallet. Vi skapade åtminstone sex bra lägen första 30 minuterna.

Visst hade även Enskede ett par bra lägen. Bäst minns vi ett friläge efter 20 minuter som Jasse gjorde en kanonräddning på. Men totalt hade vi något fler chanser än våra gäster. Och efter 33 minuter var vi väldigt nära att ta ledningen. Virre spelade fram Madde i ett väldigt bra läge Men avslutet blev inte det vi hoppats på.

Istället blir det Enskede som tar ledningen efter 38 minuter på en hörna. Vad vi kan se så går bollen direkt i mål. Och det var tydligt att vinden hjälpte till för att skapa den fina bollbanan. Nu kändes det som att oturen började grina oss i ansiktet.

Men i omklädningsrummet under pausen var det ingen nedstämdhet. Och det fanns det förstås inga skäl till. Den första halvleken var en bra prestation. Den andra halvleken glömmer vi nog aldrig.

Vi börjar den andra halvleken bra. Angelica hade flyttats upp från ytterposition till anfall. Och redan de första tre minuterna har hon två bra avslut. Även Mirre hade ett bra avslut. Men något riktigt flyt i avslutningarna hade vi inte.

Det blir istället Enskede som ökar på till 2-0 efter 53 minuter. Det är naturligtvis Moa Sjöström som gör sitt 27:e mål för säsongen. Men nog sjutton kom hon väl från offside?

Efter det målet dominerade gästerna matchbilden ganska klart. Men fotboll är inte alltid logisk. I den 68:e minuten kommer istället en reducering för oss. Vi har ganska bra tryck i offensivt straffområde. Bollen når Angelica som klipper in 1-2.

Vid Enskedes bänk utbryter då en vild palaver. Ledarna protesterar högljutt mot målet. Vi trodde man bråkade om någon offside. Men det visade sig att dom tyckte sig ha sett en hands på någon av våra spelare. Vi tror nog att nerverna i kampen om seriesegern nu börjar visa sig. Det hela slutade med att två (!) av ledarna tilldelades gula kort. Det har jag aldrig sett tidigare.

När spelet kommer igång igen går det bara ett par minuter innan Enskede tilldöms en straff. En olycklig hands ligger bakom domslutet. Så då var det väl dags för spiken i kistan? Nej, Jasse gör en fenomenal räddning vid sin vänstra stolpe.

Det var första straffen vi sett den här säsongen. Vi har inte haft någon varken med eller emot oss. Enskede hade även en straff i förra säsongens match. Då var det Carro som räddade. Men då vid den högra stolpen.

Mer energi för en slutspurt. Och nu var det turbon som gick igång. Madde och Mirre hade en härlig attack. Men bästa chanserna hade Jossan och Ida. Inom loppet av någon sekund lyckas båda skjuta i ribban! Nu kändes det som oturen grinade oss i ansiktet igen.

Direkt efter den situationen får Enskede till en omställning. I straffområdet får Jasse en smäll och det blir Rebecca som dyker upp på mållinjen som en räddande ängel. Jasse kan spela vidare. Men i Enskedes följande anfall gör Fanny Peatt 1-3.

Då var det väl ändå spiken i kistan? Ordet ge upp finns inte i Stuvsta tjejernas ordförråd. Nu väntade en avslutning som vi inte glömmer i första taget.

Vi skapar på nytt bra tryck. Men klockan tickar på. Min klocka visade 89.45 när bollen når Angelica. Pang och vi reducerar till 2-3.

Scenen direkt efter målet är klassisk. Angelica i kamp om bollen med Enskedes målvakt! Angelica vinner och hon rusar med bollen till mittcirkeln. Med tanke på den palaver som utspelades vid Enskedes bänk borde det vara 2-3 minuter kvar av matchen.

Vi erövrar snabbt bollen efter avspark. Nu har kylan i Enskedes försvar ersatts av något som mer liknar panik. Tydligast syns det i slutsekunderna när Enskedes duktiga målvakt inte får grepp om bollen framför fötterna på Madde. Hon drar sig ett par meter bakåt och slår sedan elegant in 3-3 i öppen kasse. Kvitterat!

Jubel hos våra tjejer. Motsatsen hos våra gäster. Men Enskede fick till sist plåster på såren när beskedet kom att Segeltorp slagit Sollentuna. Vilket innebär att Enskede nu leder serien.

Vi tackar Enskede och domarna för en minnesvärd match. Givetvis önskar vi laget lycka till i kampen om seriesegern. Helst vill vi faktiskt undvika stämpeln som laget som rånade Enskede på seriesegern…

Till sist:

I slutet av andra halvlek inträffade en incident som är oförsvarlig. Ett av våra flicklag med flera vuxna ledare kommer in runt planen och går igenom lagens tekniska områden. Så får man inte göra på Friends arena och heller inte på Stuvsta IP. I förbundsserierna lever vi under samma regelbok.

Som förening ber vi förstås våra gäster om ursäkt.