Klicka här för att bli medlem!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stuvsta Idrottsförening
Huvudförening
STUVSTA IF:S HISTORIA
Stuvsta Idrottsförening är idag en av Huddinge kommuns största idrottsföreningar med fler än 1600 medlemmar inklusive ca 300 ledare. Den är också en av södra Stockholms äldsta föreningar.

År 2026 fyller föreningen 100 år. Herrlaget spelar 2024 i div. 5 och damlaget i div. 2. Ungdomslagen är fler än någonsin både på pojk- och flicksidan; vi har lag i juniorserien både på flicksidan samt pojksidan som samarbetar med damlaget respektive herrlaget. Vårt Dream Team består 2021 av ca 25 spelare och laget har vunnit såväl SM-guld och SM-silver som ledarutmärkelser för deras fantastiska arbete.

 

Stuvsta IF:s resa

 

Mycket har hänt sedan bildandet av föreningen. Här är en liten sammanfattning av hur vår resan varit:

Föreningen bildades den 11 maj 1926 av en grupp friidrottsintresserade killar i det som då hette Stuvsta Municipalsamhälle. Föreningen blev medlem i Riksidrottsförbundet 1927. Den första tiden saknades idrottsplats helt och man fick träna och tävla där det fanns möjlighet. Bland annat så hölls en sprinttävling på Huddingevägen 1928!

 

Samma år började man att arbeta med idrottsplatsen som idag är Stuvsta IP. Området som uppläts åt Stuvsta IF ansågs vara alltför sankt och lerigt för att användas till villatomter av markexploateringsbolaget Stufstabolaget. Vid den här tiden var inte idrott prioriterat i Huddinge kommun och man blev tvungen att själv finansiera större delen av bygget. Fotbollen startade 1928 och under de första åren utökades verksamheten med skidor, orientering, cykel och bandy.

 

1932 startade ungdomsverksamheten och drygt 10 år senare startade damverksamheten på riktigt med handboll. I början att 30-talet fanns det ca 185 medlemmar, men ekonomin blev snart ett stort problem och medlemsantalet rasade till 80 st. 1936. Som ett resultat av den svaga ekonomin och ett bristande engagemang var idrottsplatsen i så pass dåligt skick att den inte längre kunde användas till tävlingar. Efter ett par års jakt på medel för upprustning var man redo att sätta igång 1939. Efter att lyckats återställa idrottsplatsen under krigsåren slog man sig ihop med Glömsta IF 1945 och antalet medlemmar ökade.

 

Ett par år senare hade alla verksamheter utom fotboll och damhandboll tyvärr upphört i föreningen. I början av 30-talet fanns också bordtennis med på programmet men blev inte kvar mer än ett par år. 1951 togs ansvaret för idrottsplatsen över av Huddinge kommun och Stuvsta IF behövde inte längre själva driva anläggningen. Vid mitten av 70-talet byggdes längorna med omklädningsrummen och idrottsplatsen såg då i stort sett ut på samma sätt som den gör nu. Man kunde innan konstgräset anlades skönja löparbanorna som fanns kvar ända fram till mitten av 80-talet på planens kortsidor.

 

Fotbollslaget åkte lite berg- och dalbana i seriesystemet under 60- och 70-talet. Damhandbollslaget som var ett av Stockholms bästa lag under början av 60-talet upphörde helt som tävlingsverksamhet 1971. Ekonomin, som nära nog stjälpte klubben under de första tidiga åren, ställde till stora problem även senare. Under slutet av 80-talet och början av 90-talet var skulderna stora och medlemsantalet lågt. Bingolotto och TV4 blev räddningen.

 

Damfotbollen kom igång 1975. Den blev snabbt framgångsrik med spel i div 2 och div 3 under 80-talet. Efter en kris i föreningen vid i slutet av 80-talet flyttade de flesta damspelarna över till Huddinge IF. I mitten av 90-talet fanns det återigen ett damlag i föreningen som byggde på egna ungdomsspelare. 2003 rekryterades större delen av damlaget till Älvsjö AIK (div 2) och damlaget räddades kvar genom ett samarbete med Rågsveds IF. Efter några år kunde damlaget stå återigen på egna ben och klättrade till div. 2 med seriesegrar och kval till div. 1. 2012 började damlaget om i div 5 och efter bara 2 år var åter i div 3. Nu återfinns damerna återigen i division 1. Som höjdpunkt gick laget till finalen i Victoria Cup 2013 efter en övertygande vinst mot Hammarby IF DFF (4-1) och fick silver på hemmaplan efter förlust mot IFK Täby (2-4). Detta upprepades 2020 då damlaget var återigen i final efter att bl a slagit ut BP i semifinalen med 3-1. Tyvärr blev det återigen en finalförlust på straffar mot Tyresö FF efter 1-1 vid full tid.

 

Herrlaget som sedan 70-talet haft svårt att rekrytera egna spelare från föreningen får under större delen av 80-talet finna sig i att spela i div 5 och 6. En hopslagning med RZ från Hagsätra 1989 stärkte och man klättrade något i seriesystemet. 1994 slog man sig ihop med Björkängen. Det blev dubbelnamn och Björkängens röda färg fick också plats med Stuvstas gröna och vita under 10 år. Sammanslagningen var sportsligt lyckosam med starkt spel i div 4 och kval till 3:an. Efter millenniumskiftet spelade Stuvstas herrlag i div. 4, 5 och 6 under några år. 2021 spelar herrlaget åter i div. 5 efter 1 år i div. 4 med ett lag av mestadels egna produkter från Stuvstas ungdomsverksamhet.  Inför säsongen 2024 slog man sig ihop med FK Ekipa, en ung klubb som hade klättrat snabb igenom seriesystemet till div. 5. 

 

Stuvsta IF har levererat ett antal duktiga spelare till elitklubbar. Där bland återfinns Calle (Carl-Hugo) Högberg som startade sin karriär i Stuvsta IF redan 1932 som 10-åring och spelade i AIK 1939-42. Calle utmärkte sig i den första omgången någonsin av Svenska Cupen i juli 1941 med flera mål i AIK:s 14-2 seger mot Visby AIK och ett mål 2 veckor senare i den andra omgången mot Malmö FF i AIK:s 2-1 vinst på hemmaplan i Solna.

 

Ungdomslagen, som är föreningen bas och som växt kraftigt under 2000 talet har idag cirka 1 100 ungdomsspelare. Starten för ungdomsfotbollen på 30-talet var en liten verksamhet och det tog tid innan man kunde mäta sig med storklubbarna. Bland annat slog Hammarbys pojklag, med Nacka Skoglund i truppen, Stuvsta 1944 med 17-0.

 

Tack vare att flera av kvarterslagen i området slogs ihop med Stuvsta under 50-talet ökade antalet medlemmar och framförallt juniorlagen var framgångsrika under de följande tio åren. På 70-talet började man med den ungdomsverksamhet som är lik den vi har idag. Ungdomslagen står sig bra i St:Erikscupen och som främsta meriter silver med F66 i 1981, guld 1998 med F82 och silver 2013 med P95.

 

Under 90-talet startade också innebandyverksamheten och tack vare sammanslagningen med Mellansjö hade man under några år en stor verksamhet. Bristen på inomhushallar i kommunen och konkurrensen från andra lokala föreningar har gjort att antalet lag och spelare minskat drastiskt. Idag finns inte längre någon innebandyverksamhet inom Stuvsta IF.

 

Idag är Stuvsta IF en renodlad fotbollsförening som har som målsättning att få så många som möjligt att spela fotboll så länge som möjligt och så bra som möjligt

 
Följ oss på sociala medier