Koll på ettan: rond 4
2020-08-20 22:24

Vi skrev i helgen att division 1 är för ojämnt. Det syftade egentligen inte alls på just vår serie, utan mer på hur seriesystemet ser ut. För att utveckla fotbollen behövs jämna matcher. Att man som seriesegrare inte går upp en division är otänkbart i herrfotbollen. Men i damernas division 1 krävs det även kval för en seriesegrare för att gå upp.

Ser man ändå till vår egen serie så kan man notera att av 24 spelade matcher har bara två slutat oavgjort. Man kan väl lägga till att det inte heller varit särskilt svårt att gissa vinnarna i de flesta matcherna.

Men mot detta skall det nu rådas bot. Nästa säsong blir det med all sannolikhet rena ”blodbadet” i division 1. Då skall sex serier skall bantas till tre. Det är höstens representantskap som fattar beslutet i november. Det är en riktig väg för att utveckla damfotbollen. Även om det blir väldigt många lag som trillar ur nästa säsong.

På Boovallen mötte hemmalaget Tyresö. Båda lagen förlorade i förra omgången och nu blev det Tyresö som studsade tillbaka på vinnarspåret. En match som i praktiken avgjordes i den första halvleken. I paus ledde bortalaget med 3-0 och i den andra halvleken gjorde lagen ett mål vardera och matchen slutade alltså 1-4.

Älta hade en holmgång i Svenska cupen med Tun tidigare i veckan. Matchen gick till förlängning där Älta kunde avgöra. I serien bar det av till Örebro och där var det hemmalaget som dominerade den första halvleken där man tog ledningen med 2-0.

Med 20 minuter kvar av matchen kunde man också öka på till 3-0. Men Älta spurtade starkt sista kvarten. Det räckte till två mål men inte till någon poäng.

Tun tog sig an Enskede och hemmalaget tog programenligt ledningen. Men segern förra veckan verkar ha gett Tun stärkt självförtroende. I den andra halvleken kom Tun igen och kunde kvittera på en hörna efter 67 minuter. Fyra poäng på två matcher är bra jobbat av Tun.

Tittar man i Tuns laguppställning så hittar man i de senaste matcherna Amanda Johansson. Förra säsongen spelade hon hos Snäckorna och tidigare har hon spelat för Hammarby. Sådan rutin lyfter alla lag.

Stureby FF tog sin första seger när man bortaslog Lindö med 2-0. Tja, i serietabellen heter Snäckorna numera Stureby. Säga vad man vill men nog är Södersnäckorna ett häftigare namn? Här på hemsidan kommer vi att fortsätta med det gamla namnet. Åtminstone säsongen ut.

Smedby hade inga problem med att besegra Telge United. Siffrorna skrevs till 5-0. Det innebär att Telge nu parkerar på nedflyttningsplats med seriens klart sämsta målskillnad. Kommer man att kunna resa sig? Förra säsongens serietvåa verkar nästan ha råkat ut för fritt fall.

Ja, Stuvstas haveri mot Norrköping har väckt viss uppmärksamhet. Det sägs ju att skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Så det får vi förstås bjuda på. Men inte stämmer skadeglädje med vår syn på fotboll. Snarare är väl utveckling ett bättre ledord för oss. Det håller i både med- och motgång.